ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στον πάτο η Κύπρος για βιώσιμη ανάπτυξη

20 Φεβρουαρίου 2024, 10:41

images

Στον πάτο βρίσκεται η Κύπρος, όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Sustainable Development Solutions Network: SDSN) Κύπρου, ανέλυσε τα αποτελέσματα σχετικά με τη χώρα μας, όπως αυτά περιλαμβάνονται στην  Ευρωπαϊκή Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDR) για το 2023/24, η οποία δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024.

Η Κύπρος κατέλαβε την 32η θέση σε σύνολο 34 χωρών, στην Ευρώπη, με συνολική βαθμολογία 61.0, η οποία είναι ελάχιστα υψηλότερη από τη βαθμολογία 60.7 του 2022 (όπου η Κύπρος κατείχε και πάλι την ίδια θέση).


Μερικοί από τους πιο προβληματικούς δείκτες, οι οποίοι καταλήγουν στην αρνητική αξιολόγηση 8 συνολικά Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (όπου υπάρχουν δηλαδή σημαντικές προκλήσεις), περιλαμβάνουν: την υπερβολική χρήση αζώτου στη γεωργία, την εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο, τις αντισταθμιστικές εισαγωγές νερού, το ποσοστό ανακύκλωσης δημοτικών αποβλήτων, την εξαγωγή πλαστικών απορριμμάτων, τις εκπομπές CO2, την υπεραλίευση,  τα χαμηλά επίπεδα της Υπερπόντιας Αναπτυξιακής Βοήθειας και την κακή αξιολόγηση ως φορολογικός παράδεισος.

Όσον αφορά τις γυναίκες, καταδεικνύεται το μεγάλα χάσμα που υπάρχει στις αμοιβές.

Υπάρχει κάποια πρόοδος σε ορισμένους δείκτες, όπως ο η Φτώχεια, η Ενέργεια και  η Ανισότητα. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στο όριο φτώχειας ενώ βελτιωμένη είναι και η συμμετοχή ατόμων 25-34 ετών σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι γίνονται προσπάθειες για περαιτέρω πρόοδο, όπως η κυκλοφορία το 2021 της Εθελοντικής Εθνικής Επιθεώρησης για τους Στόχους της Κύπρου και την αναμενόμενη παραγωγή το 2024 (υπό την αιγίδα της ΓΔ Ανάπτυξης, με βοήθεια της UNITAR), του πρώτου ολοκληρωμένου σχεδίου Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Κύπρο. Το SDSN Κύπρου ενεργά ενθαρρύνει όλες τις προσπάθειες προς αυτή τη θετική κατεύθυνση.

Το SDSN Κύπρου θα ανακοινώσει σύντομα την οργάνωση εκδήλωσης, στην οποία θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν τα ευρήματα της συγκεκριμένης έκθεσης. Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση για τρόπους αναστροφής της θλιβερής αυτής πραγματικότητας.

Από την ίδρυσή του (2019) το SDSN Κύπρου έχει εργαστεί με κοινωνικούς και κυβερνητικούς εταίρους για τη βελτίωση των επιδόσεων μας, όσον αφορά στην εφαρμογή των ΣΒΑ. Προωθεί τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών, την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενασχόληση με τη νεολαία και την ενσωμάτωση των ΣΒΑ στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Κρίσιμη η βιώσιμη ανάπτυξη

Όπως τονίζεται στην έκθεση, στον σημερινό κατακερματισμένο και πολυπολικό κόσμο, ηη επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης είναι κρίσιμη.

Προσδιορίζονται δέκα ενέργειες προτεραιότητας για επιτάχυνση της εφαρμογής βιώσμης ανάπτυξης στην ΕΕ και διεθνώς και υποστηρίζουν μια ισχυρή και ενιαία απάντηση της ΕΕ
στις σημερινές γεωπολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, τεχνολογικές και οικονομικές προκλήσεις. 

Επισημαίνεται ότι σε έναν κόσμο που βιώνει πολλαπλές  κρίσεις, η βιώσιμη ανάπτυξη αντιμετωπίζει ισχυρούς αντίθετους ανέμους, παγκοσμίως και στην Ευρώπη.

Γεωπολιτικές εντάσεις, πόλεμοι και κρίσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ, το Νότιο Σουδάν και πολλά άλλα μέρη του κόσμου προκαλούν ανθρωπιστικές καταστροφές και αντιπροσωπεύουν μεγάλα εμπόδια στην παγκόσμια συνεργασία.

Αναφέρεται ακόμη ότι διαβρώνεται η βιολογική και φυσική ανθεκτικότητα των συστημάτων της γης. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν αυξημένη πιθανότητα να φτάσει σε επικίνδυνο και μη αναστρέψιμα περιβαλλοντικά σημεία καμπής.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα