ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο επίκεντρο η ενδοοικογενειακή βία και μέτρα πρόληψης

31 Μαΐου 2023, 17:28

images

Η ενδοοικογενειακή βία και μέτρα πρόληψής της συζητήθηκαν την Τετάρτη σε σεμινάριο με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία: έμφαση στην παιδική κακοποίηση και τη γυναικοκτονία με επίκεντρο την πρόληψη», που διοργάνωσε η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για το Έγκλημα και τα Ποινικά Θέματα, με την υποστήριξη της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στο Λήδρα Πάλας.

Επαγγελματίες, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο της εκδήλωσης να ασχοληθούν με το φαινόμενο και να προτείνουν αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψή του.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εντολής που δόθηκε στις Τεχνικές Επιτροπές να εργαστούν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να μοιραστούν την ανησυχία για την αύξηση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημειώνεται ότι στόχος ήταν να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη του φαινομένου όσο και στην υποστήριξη των θυμάτων.

Στο σεμινάριο απηύθυναν χαιρετισμούς η Ανώτερη Αστυνομική Σύμβουλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Satu Koivu, ο Ανώτερος Σύμβουλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Aderemi Adekoya, ο Ελληνοκύπριος Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Καθηγητής Ανδρέας Καπαρδής και ο Τουρκοκύπριος Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Salih Doratli.

Η κ. Koivu, η οποία είναι και η υπεύθυνη για την Τεχνική Επιτροπή για το Έγκλημα και τα Ποινικά Θέματα, η οποία συστάθηκε το 2008, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες λέγοντας ότι η Επιτροπή επικεντρώνεται στο έγκλημα και τα ποινικά θέματα στην Κύπρο, στην αντιμετώπιση των εγκληματιών και στη στήριξη των κοινοτήτων για πρόληψη του εγκλήματος.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτής της εντολής η δικοινοτική τεχνική επιτροπή αποφάσισε να διοργανώσει αυτό το σεμινάριο, δίνοντας έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην υποστήριξη των θυμάτων.

«Όλοι μας, ως μητέρες και πατέρες, γυναίκες, άνδρες, αγόρια, κορίτσια, παιδιά και γονείς, πιστεύουμε πάντα ότι το σπίτι μας είναι το ασφαλέστερο μέρος στη γη. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στις οικογένειές μας, στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους και στα παιδιά μας και σε όλες τις κοινότητες όπου ζούμε. Αλλά δυστυχώς, για ορισμένους ανθρώπους, το πιο επικίνδυνο μέρος μπορεί να είναι το ίδιο τους το σπίτι", είπε.

Σημείωσε ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία παγκοσμίως, άρχισε μια νέα πανδημία που σχετίζεται με τις γυναικοκτονίες και τη βία κατά των γυναικών. Δήλωσε ότι οι τεράστιοι αριθμοί στην ενδοοικογενειακή βία άρχισαν να αυξάνονται παγκοσμίως.

Από την πλευρά του, ο κ. Adekoya συνεχάρη την Τεχνική Επιτροπή για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού θέματος στο πλαίσιο των εργασιών της και για την ανάπτυξη της εστίασης στην πρόληψη των γυναικοκτονιών και της κακοποίησης των παιδιών μέσα από μια ολιστική προσέγγιση.

Τόνισε ότι απαιτούνται καλές πολιτικές και πρακτικές για την αμφισβήτηση των στερεοτύπων που συχνά διαιωνίζουν και εξομαλύνουν την ενδοοικογενειακή βία, προσθέτοντας ότι η πρόληψη είναι το κλειδί.

Εξάλλου, δήλωσε ότι κατά την έξαρση της πανδημίας, η βία κατά των γυναικών εντάθηκε σταδιακά και επιδεινώθηκε από πολλούς παράγοντες και αναφέρθηκε στις δράσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς την κατεύθυνση της πρόληψης της έμφυλης βίας.

«Εργάζομαι στην εγκληματικότητα, την εγκληματολογία και την ποινική δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της καριέρας μου και είναι πάντα μια πρόκληση. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για διάφορους λόγους», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Καπαρδής.

Υπέδειξε ότι τα θύματα και οι δράστες είναι πολύ ετερογενείς και παγκοσμίως υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τα δικαιώματα των θυμάτων έχουν παραμεληθεί.

«Όλοι γνωρίζουμε τον αντίκτυπο της παιδικής ηλικίας στην μετέπειτα ζωή, δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο», υπογράμμισε. Εξήγησε ότι η παιδική ηλικία είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να δοθεί πραγματική προσοχή λέγοντας ότι «μιλώντας για την ενδοοικογενειακή βία, η έμφαση δίνεται στην πρόληψη».

«Είμαστε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να συμβάλουμε με ό,τι μπορούμε, στην πρόληψη της βίας κατά των παιδιών και των γυναικών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο όπου περιμένουν να τα αγαπούν, να τα φροντίζουν, να τα περιθάλπουν και να τα προστατεύουν", είπε, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος.

«Η Τεχνική μας Επιτροπή για εγκλήματα και ποινικά θέματα δείχνει σχεδόν κάθε μέρα τη σημασία της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας και πόσο γόνιμα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με αυτά», δήλωσε ο από την πλευρά του κ. Doratli.

Τόνισε ότι η ενδοοικογενειακή άγρια βία είναι μια βαθιά οδυνηρή πραγματικότητα που δεν γνωρίζει σύνορα φυλής, θρησκείας, κοινωνικής θέσης και επηρεάζει όλες τις κοινωνίες.

Σημείωσε ακόμη ότι «η σημερινή συνάντηση χρησιμεύει ως πλατφόρμα ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης», προσθέτοντας ότι η ομάδα των επαγγελματιών που συγκεντρώθηκαν σήμερα είναι ενωμένη κάτω από έναν κοινό στόχο για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου η αγάπη, ο σεβασμός και η συμπόνια θριαμβεύουν έναντι του φόβου και του ελέγχου.

«Ας αδράξουμε λοιπόν αυτή την ευκαιρία για να μάθουμε να αναπτύσσουμε τη σπίθα της αλλαγής μέσα μας και στο περιβάλλον μας», κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα