ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο επίκεντρο η αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρία

27 Απριλίου 2022, 06:33

images

Τις υποχρεώσεις των κρατών έναντι των ατόμων με αναπηρίες φέρνει στην επιφάνεια η συζήτηση με θέμα την αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρίες που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Στη συζήτηση συμμετείχε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, επισημαίνοντας ότι η πρακτική εγκλεισμού σε δομές φροντίδας, δεν είναι πλέον αποδεκτή επιλογή.

Πρόσθεσε ότι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας θα πρέπει να έχουν τη στήριξη και την ελευθερία που τους αρμόζει, ώστε να είναι σε θέση να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, όποιο και αν είναι το κόστος, τονίζοντας την ανάγκη μετάβασης των κοινωνιών σε συμπεριληπτικούς και ολιστικούς τρόπους υποστήριξης ατόμων με αναπηρίες.

Θα πρέπει η παροχή κοινωνικής στέγασης, υπογράμμισε ο κ. Ευσταθίου, να συνοδεύεται από την ανάπτυξη στοχευμένων κοινωνικών υπηρεσιών, βασισμένων στη συμπερίληψη και τη συμμετοχή των ανθρώπων αυτών, καθώς και από στρατηγικές σχεδιασμένες στη βάση των ειδικών αναγκών κάθε προσώπου, ώστε να επιτευχθεί η πραγματική μετάβαση στην αυτόνομη διαβίωση.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει τα κοινοβούλια των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να προωθήσουν τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να τερματιστεί η ιδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρίες και να αξιοποιηθούν άλλες πιο σύγχρονες προσεγγίσεις που να θεμελιώνουν στην πράξη την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση.

Προβλέπει δομές το Σχέδιο Ανάκαμψης

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνεται συγκεκριμένη επένδυση με στόχο μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των υποστηριζόμενων από την κοινότητα δομών διαβίωσης για άτομα με αναπηρίες ώστε να αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός και την αντιμετώπιση των κενών στις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας.

Η επένδυση συνίσταται στη δημιουργία τουλάχιστον οκτώ κρατικών δομών για παιδιά ή άτομα με αναπηρία (μέσω διαδικασίας υποβολής προσφορών) και στην παροχή στήριξης για τη δημιουργία ή την ανακαίνιση τουλάχιστον δεκαοχτώ κατοικιών για παιδιά, εφήβους με διαταραχές συμπεριφοράς και άτομα που χρήζουν μακροχρόνιας φροντίδας (μέσω καθεστώτος ενισχύσεων).

Η υλοποίηση της επένδυσης, προβλέπεται από το Σχέδιο να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026.

Ενέργειες για αποφυγή ιδρυματοποίησης ατόμων με αναπηρίες

Τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το υπουργείο Εργασίας για αποφυγή της ιδρυματοποίησης ατόμων με αναπηρίες, σταχυολόγησε παλαιότερα στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου.

Με βάση τα όσα είχε αναφέρει η αρμόδια Υπουργός στη Βουλή, πέραν των χρηματικών επιδομάτων και άλλων βοηθημάτων που παρέχονται, έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη δημιουργία ειδικών κατοικιών μέσα στην κοινότητα, οικογενειακού τύπου, για την υποστηριζόμενη διαβίωση και κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με σοβαρές αναπηρίες τα οποία χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες για να διαβιούν ενσωματωμένα μέσα στην κοινότητα με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ποιότητα ζωής, ανάπτυξη δεξιοτήτων και μέγιστη αυτονομία, ούτως ώστε να αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση και περιθωριοποίηση τους, όπως επίσης και για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Πολυθεματικής Αξιολόγησης και Παρέμβασης για τον Αυτισμό, για την παροχή υπηρεσιών στην Κύπρο, προς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι παροχές προς τα άτομα με αναπηρίες ενισχύονται και εμπλουτίζονται σημαντικά καθώς εφαρμόζεται σταδιακά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, το οποίο είναι μέρος της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία η οποία έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, με δεκαετές πλαίσιο 2018-2028, καθορίζοντας το όραμα, τις αξίες και τις στρατηγικές επιδιώξεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Η κ. Αιμιλιανίδου, είχε αναφερθεί και στη δημιουργία σύγχρονης, ενοποιημένης Νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία, πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η εφαρμογή των Σχεδίων για την επιδότηση της εργοδότησης εξειδικευμένων φροντιστών από τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, για την προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες, αλλά και των αντίστοιχων Σχεδίων για την κατάρτιση εξειδικευμένων φροντιστών για τον σκοπό αυτό, από την ομάδα των ανέργων.

Της Μαρίας Χαμπή

Σχετικά Άρθρα