ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο 28% η παχυσαρκία στην Κύπρο

05 Μαρτίου 2022, 10:16

images

Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων, η παχυσαρκία στην Κύπρο ανέρχεται στο 27,8 % (28,8% στους άντρες και 26,9% στις γυναίκες), ενώ η έρευνα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Παρακολούθηση της Παιδικής Παχυσαρκίας του Διεθνής Οργανισμού Υγείας (2018) σε 40 χώρες κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Σαν Μαρίνο, όπου το 18-21% των αγοριών και το 9-19% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα.

Με κεντρικό μήνυμα «όλοι πρέπει να δράσουν» ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου συντάσσεται με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η παχυσαρκία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας στις 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, η παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική εναπόθεση λίπους στο σώμα και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και αυξημένα προβλήματα υγείας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι γυναίκες με παχυσαρκία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού, ενώ η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοαρθρίτιδας, άπνοιας ύπνου και ορισμένων καταστάσεων ψυχικής υγείας.
 
Όπως σημειώνεται, παρότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από ό,τι χρειάζεται το σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η άμεση αιτία της παχυσαρκίας σε πολλές περιπτώσεις, αρκετοί άσχετοι παράγοντες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία, όπως ο ανεπαρκής ύπνος, το ψυχολογικό στρες, ο χρόνιος πόνος, οι διαταραχές ενδοκρινών και η χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία. Βασικοί άξονες δράσης αποτελούν η τροποποίηση της διατροφικής μας συμπεριφοράς (κατανάλωση τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας, προσοχή στο μέγεθος των μερίδων, επαρκής ενυδάτωση) και η αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας.

Σχετικά Άρθρα