ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στις επικίνδυνες χώρες για οδήγηση η Κύπρος

07 Φεβρουαρίου 2022, 15:59

images

Η Κύπρος βρίσκεται στην 25η θέση στον κατάλογο με τις πιο επικίνδυνες χώρες για να οδηγήσει κάποιος αυτοκίνητο, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος έχει μέσο όρο 5,9 θανάτους από τροχαία ανά 100.000 κατοίκους, ενώ η Ελλάδα με 6,5 θανάτους βρίσκεται στην 22η θέση.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι λόγω δικής κυκλοφορίας προκαλούν σημαντικές οικονομικές ζημιές τόσο στους εμπλεκόμενους πολίτες όσο και στα κράτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ζημιές αυτές αφορούν το κόστος της θεραπείας και τη χαμένη παραγωγικότητα για όσους σκοτώθηκαν ή είναι ανάπηροι από τους τραυματισμούς, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών τους που χρειάζονται άδεια από την εργασία ή το σχολείο για να τους φροντίσουν.

Τα τροχαία ατυχήματα κοστίζουν στις περισσότερες χώρες το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.

Στην Ευρώπη, η χώρα με τη χειρότερη επίδοση είναι η Αρμενία με 18,3 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν οι Βοσνία με 17,7 και η Αλβανία με 15,1 θανάτους, ανά 100.000 κατοίκους.

Ανά το παγκόσμιο, η Αφρική είναι η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Η πιο ασφαλής χώρα στον πλανήτη είναι το μικροσκοπικό Μονακό με 0 θανάτους, ακολουθείται από το Χονγκ Κόνγκ με 1,3 θανάτους και τη νησιωτική Μικρονησία με 1,9 θανάτους (ανά 100.000 κατοίκους).

Περίπου 1,3 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους εξαιτίας της οδικής κυκλοφορίας αφορούν πεζούς, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές.

Οι τραυματισμοί εξαιτίας της οδικής κυκλοφορίας αποτελούν επίσης την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νεαρούς ενήλικες ηλικιών μεταξύ 5-29.

Από νεαρή ηλικία, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα παρά οι γυναίκες.

Περίπου τα τρία τέταρτα (73%) όλων των θανάτων από τροχαία συμβάντα συμβαίνουν μεταξύ νεαρών ανδρών ηλικίας κάτω των 25 ετών, οι οποίοι έχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν σε τροχαίο ατύχημα από τις νεαρές γυναίκες.

Περισσότερο από το 90% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο είναι πιο πιθανό να εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα