ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στηρίζουν συμμετοχή γυναικών στις επιστήμες

12 Μαΐου 2023, 15:57

images

Την ανάγκη για αλλαγές στην εκπαίδευση, για την προαγωγή της συμμετοχής γυναικών σε τομείς της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (Science, Technology, Engineering and Mathematics – STEM) επεσήμανε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζι Χριστοδούλου, κατά τον χαιρετισμό της στο πρώτο Εργαστήρι WMSC (Women in Mathematical Sciences), που διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Η Επίτροπος σημείωσε ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων σε τομείς που σχετίζονται με τις θετικές επιστήμες είναι αξιοσημείωτο και ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει ήδη μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε σε ευρήματα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των φύλων, λέγοντας ότι «λιγότερες γυναίκες (4%) παρά άντρες (27%) εργάζονται σε επαγγέλματα STEM» στην Ευρώπη, ενώ «εν γένει, τα ποσοστά τόσο των γυναικών, όσο και των αντρών σε επαγγέλματα STEM στην Κύπρο, είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα στην ΕΕ».

Σημείωσε, ακόμα, ότι η Κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα κενά και πρόσθεσε ότι «με πρωτοβουλία του Γραφείου μου και σε συνεργασία με το ΙΚΥ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τη θέσπιση δέκα υποτροφιών για προπτυχιακές σπουδές για γυναίκες 30+, οι οποίες για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να σπουδάσουν νωρίτερα». Ανέφερε, δε, ότι οι υποτροφίες φέτος θα δοθούν σε γυναίκες που σπουδάζουν σε τομείς καινοτομίας και τεχνολογίας.

Επιπρόσθετα, η Επίτροπος είπε ότι, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, το Γραφείο της σχεδιάζει την υλοποίηση σειράς δράσεων, μεταξύ των οποίων μία καμπάνια μηνιαίας προβολής προτύπων ή ιστοριών επιτυχίας γυναικών στους προαναφερθέντες τομείς. Μία σειρά από σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού σχεδιάζεται σε συνεργασία με το ΥΠΑΝ, πρόσθεσε η ίδια. «Στόχος είναι να διαλύσουμε υποσυνείδητες προκαταλήψεις που πολλές φορές οδηγούν κορίτσια και αγόρια σε επαγγέλματα βασισμένα σε στερεότυπα και στα λεγόμενα παραδοσιακά γυναικεία και αντρικά επαγγέλματα», εξήγησε η Επίτροπος.

Ακολούθως, η Επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής γυναικών σε τομείς STEM, παραθέτοντας ένα παράδειγμα από τον πρώιμο σχεδιασμό αερόσακων αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές αντικών σωμάτων, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές γυναικών σε τροχαία δυστυχήματα, όπως εξήγησε.

«Ενισχύοντας την εκπροσώπηση γυναικών δε συνεπάγεται μόνο έναν πιο ασφαλή κόσμο και φιλικό προς όλους», σημείωσε η Επίτροπος, «αλλά η ίση εκπροσώπηση προσφέρει επίσης ποικιλομορφία προοπτικών για αποφάσεις σε όλους τους τομείς, κάτι το οποίο είναι αναμφίβολα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», πρόσθεσε. Η Επίτροπος υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της αναγνώρισης γυναικείων προτύπων, επισημαίνοντας ότι αυτό δε συνεπάγεται την υποβάθμιση αντρικών προτύπων.

Αναφερθείσα στη διοργάνωση του εργαστηρίου, η Επίτροπος είπε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν την κοινή μας έγνοια, καθώς και τον κοινό μας στόχο να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξαλείψουμε το κενό μεταξύ φύλων», ενώ συνεχάρη το δίκτυο Γυναικών στις Μαθηματικές Επιστήμες, που πρόσφατα ιδρύθηκε στην Κύπρο, για την πρωτοβουλία αυτή.

Κλείνοντας, επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, για τη δημιουργία υποστηρικτικής και συμπεριληπτικής κουλτούρας που θα προωθεί την ισότητα των φύλων.



Σχετικά Άρθρα