ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στηρίζουν πρωτοβουλία για ίδρυση γραφείου ΠΟΥ στην Κύπρο

02 Αυγούστου 2022, 10:28

images

Εξαιρετικά σπουδαία πρωτοβουλία χαρακτηρίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κύπρο, για την προώθηση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ΔΟΘ, αυτή η εξέλιξη θα εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο αδιαμεσολάβητης, θεσμικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και τον ΠΟΥ.

Σημειώνει ότι «χάρη στις γνώσεις, την εμπειρία αλλά και το υψηλό κύρος που τον χαρακτηρίζει, ο ΠΟΥ θα μπορέσει να προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια για την προώθηση και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τη δημόσια υγεία, με έμφαση στην ποιότητα περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών».

Όπως αναφέρει, η ίδρυση του Γραφείου του ΠΟΥ στην Κύπρο έρχεται σε μία κομβική συγκυρία, όπου η ετοιμότητα και η καλύτερη δυνατή συνεργασία των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας συνιστούν αδήριτη ανάγκη για την έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις και διασυνοριακές απειλές για την υγεία, όπως κατέδειξε με τον πλέον περίτρανο τρόπο η πρόσφατη πανδημία της COVID-19.

Ακόμη, η ΔΟΘ ευελπιστεί πως η παρουσία του Περιφερειακού Γραφείου θα οδηγήσει σε πιο αποφασιστικά βήματα σε σχέση με τη συνολικότερη αναδιοργάνωση και οχύρωση της δημόσιας υγείας στην Κύπρο.

Παρόλα αυτά, υποδεικνύει ότι η Κύπρος εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και ανεπάρκειες σε σύγχρονες πολιτικές, δομές και υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αν και η αξία της δημόσιας υγείας ως τομέα που ασχολείται κατ’εξοχήν με την πρόληψη νοσημάτων, την προστασία και την προαγωγή της υγείας του γενικού πληθυσμού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του είναι ευρύτατα αναγνωρισμένη.

Ως εκ τούτου, η ΔΟΘ κάνει αναφορά στην απουσία ενός Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, κατά τα πρότυπα άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα διακριτό και σωστά στελεχωμένο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων.

Υπογραμμίζει επίσης ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο του ρόλου και στο μέτρο των δυνατοτήτων της, έτσι ώστε να συμβάλει στην επαναφορά του καθεστώτος του Κέντρου Θαλασσαιμίας ως επίσημα Συνεργαζόμενου Κέντρου (CC) του ΠΟΥ για τη θαλασσαιμία και τις αιμοσφαιρινοπάθειες, το οποίο είχε απωλεσθεί στο παρελθόν εξαιτίας της συρρίκνωσης των εργασιών του ΠΟΥ σε σχέση με τα γενετικά και κληρονομικά νοσήματα.

Σχετικά Άρθρα