ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια το αδίκημα της γυναικοκτονίας

23 Ιουνίου 2022, 06:00

images

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται σήμερα η πρόταση νόμου για τηνθέσπιση της γυναικοκτονίας ως ποινικό αδίκημα καθώς και η πρόταση για την τροποποίηση του νόμου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της βίας στην οικογένεια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εισηγήτρια και των δύο αυτών προτάσεων νόμου ήταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, η οποία επεσήμανε ότι η γυναικοκτονία ως εγκληματική πράξη οφείλεται στις πλείστες των περιπτώσεων σε ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία.

Όπως η ίδια ανέφερε, ο επιδιωκόμενος σκοπός επιτυγχάνεται εν τέλει καλύτερα με την τροποποίηση του οικείου ειδικού νόμου, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της αναγκαίας ενσυναίσθησης, όπως και στην προσπάθεια της πολιτείας να εξαλείψει όλα τα εμπόδια που αποστερούν τις γυναίκες από την ισότιμη απόλαυση των δικαιωμάτων τους. 

Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση νόμου αφορά τον «Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμο του 2021» και η δεύτερη πρόταση νόμου αφορά τον «O περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022».

Σε τι σκοπεύουν οι προτάσεις νόμου

Σύμφωνα με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, σκοπός της πρότασης νόμου που αφορά τον «Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2021», είναι η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να θεσπισθεί το αδίκημα της γυναικοκτονίας, το οποίο θα επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση νόμου, αποσκοπεί στην τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου [Αρ. Ν. 115(Ι) του 2021] με τον οποίο έχει τεθεί σε ισχύ ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής των διατάξεων της κυρωθείσας διά νόμου Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (εφεξής «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»), ώστε να θεσπισθεί το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας, το οποίο να επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Προτεινόμενες τροπολογίες νόμου

Ο βουλευτής  Κωστής Ευσταθίου, πρότεινε κάποιες εισηγήσεις για την τροπολογία της πρότασης νόμου του «Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022.», ώστε να εφαρμοστούν τα ακόλουθα:

Α. Να διαγραφεί το άρθρο 2 αυτής.

Β. Να τροποποιηθεί το προτεινόμενο με το άρθρο 3 της πρότασης νόμου άρθρο 10Α, ώστε:

 -να αντικατασταθεί ο πλαγιότιτλος αυτού με τον πλαγιότιτλο «Επιβαρυντικοί παράγοντες.»,

 -να αντικατασταθεί το εδάφιο (1) αυτού με το ακόλουθο εδάφιο: «(1) Σε περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της ανθρωποκτονίας, το Δικαστήριο, κατά την επιμέτρηση και επιβολή ποινής, δύναται να λαμβάνει υπόψη ως επιβαρυντικό παράγοντα ότι ο θάνατος επήλθε ως αποτέλεσμα: (α)άσκησης βίας κατά προσώπου το οποίο τελεί σε σχέση εξάρτησης ή κατά προσώπου το οποίο είναι σε ευάλωτη θέση συνεπεία σωματικής ή πνευματικής αναπηρίας, (β) άσκησης ενδοοικογενειακής βίας από πρόσωπο το οποίο τελεί σε σχέση εξουσίας ή υπεροχής έναντι του θύματος, περιλαμβανομένου συζύγου, ερωτικού συντρόφου ή προσώπου διαμένοντος με αυτό, (γ) βασανισμού ή άσκησης βίας λόγω μίσους προς το θύμα, (δ) άσκησης βίας για λόγους τιμής ή για λόγους θρησκευτικών, πολιτικών ή κοινωνικών πεποιθήσεων του θύματος, (ε) διάπραξης ή απόπειρας διάπραξης του αδικήματος του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 233Α του Ποινικού Κώδικα, (στ) άσκησης βίας με σκοπό ή στο πλαίσιο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή εμπορίας προσώπων, (ζ) άσκησης βίας προς επίτευξη παράνομης συνουσίας, (η) άσκησης βίας εναντίον γυναικών, παιδιών ή αμάχων ή  μη στρατιωτικού προσωπικού  στο πλαίσιο ή κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων».

-να διαγραφεί το εδάφιο (2) αυτού, και

-να τροποποιηθεί το εδάφιο (3) αυτού, ώστε (α) να αναριθμηθεί σε εδάφιο (2), (β) να διαγραφεί ο όρος «πρόκληση θανάτου» και ο ορισμός αυτού και (γ) να αντικατασταθεί το σημείο της άνω και κάτω τελείας στο τέλος του ορισμού του όρου «ερωτικός σύντροφος» με το σημείο της τελείας και να διαγραφεί η επιφύλαξη αυτού.

Γ. Να γίνουν οι συνακόλουθες νομοτεχνικές διορθώσεις και η ρύθμιση επιβαρυντικών παραγόντων τους οποίους το Δικαστήριο δύναται να λαμβάνει υπόψη κατά την επιμέτρηση και επιβολή ποινής για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα