ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια της Βουλής ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμος

29 Μαρτίου 2023, 06:00

images

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση οδηγείται την ερχόμενη Πέμπτη, ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020, αφού έτυχε αναθεώρησης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως εντός του 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το εν λόγω νομοσχέδιο μελετήθηκε από την Επιτροπή στις 8 και 15 Μαρτίου 2023.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμου, ώστε οι διατάξεις του να συνάδουν με το νέο νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της απονομής της δικαιοσύνης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Ακόμη, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιόν της εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Νίκος Τορναρίτης και τα μέλη της κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Κωστής Ευσταθίου.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του υπό αναφορά νομοσχεδίου άρχισε σε συνεδρία της επιτροπής της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου, ωστόσο η εν λόγω επιτροπή έκρινε σκόπιμο όπως η συζήτηση αυτού συνεχιστεί μετά από την ολοκλήρωση και ψήφιση του νομικού πλαισίου για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα απονομής της δικαιοσύνης.

Ποιες αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο

Όπως αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής, στο αρχικό νομοσχέδιο προβλέπονταν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  1. Η εκδίκαση των εφέσεων κατά των αποφάσεων των Οικογενειακών Δικαστηρίων από το καθιδρυθέν, δυνάμει των διατάξεων του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022, Εφετείο αντί από το Δευτεροβάθμιο Οικογενειακό Δικαστήριο ως η ισχύουσα ρύθμιση.
  2. Η διατήρηση της αρμοδιότητας του Δευτεροβάθμιου Οικογενειακού Δικαστηρίου για εκδίκαση των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιόν του κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων για χρονικό διάστημα πέραν των τριών  ετών, εκτός εάν δεν είναι δυνατή η εκδίκασή τους λόγω έλλειψης της απαιτούμενης σύνθεσης του δικαστηρίου ένεκα αφυπηρέτησης των μελών του.
  3. Η μεταβίβαση στο Εφετείο των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Οικογενειακού Δικαστηρίου κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων για χρονικό διάστημα κάτω των τριών ετών, υπό την προϋπόθεση ότι η ακρόαση αυτών δεν έχει αρχίσει, εκτός εάν δεν είναι δυνατή η εκδίκασή τους από το Δευτεροβάθμιο Οικογενειακό Δικαστήριο λόγω έλλειψης της απαιτούμενης σύνθεσης του εν λόγω δικαστηρίου ένεκα αφυπηρέτησης των μελών του.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με ηλεκτρονικό μήνυμα υπέβαλε στην Επιτροπή αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου στις 31 Οκτωβρίου 2022.

Ακολούθως, το νομοσχέδιο έτυχε εκ νέου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και προβλέπει τα ακόλουθα:

1.    Η παροχή δυνατότητας στο καθιδρυθέν Εφετείο να μη δεσμεύεται από την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου ως προς τα πραγματικά γεγονότα της υπό εξέταση ενώπιόν του υπόθεσης, να αναθεωρεί προσαχθείσες αποδείξεις, να συνάγει δικά του συμπεράσματα, να δέχεται περαιτέρω αποδεικτικά μέσα και να επανακροάται μάρτυρες.

2.    Η μεταφορά στο καθιδρυθέν Εφετείο των εκκρεμουσών ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Οικογενειακού Δικαστηρίου υποθέσεων, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατά την οποία αυτές έχουν καταχωριστεί.

3.    Η διατήρηση της αρμοδιότητας του Δευτεροβάθμιου Οικογενειακού Δικαστηρίου για εκδίκαση των εκκρεμουσών ενώπιόν του υποθέσεων των οποίων οι αποφάσεις έχουν επιφυλαχθεί, ανεξάρτητα εάν η σύνθεση του εν λόγω δικαστηρίου περιλαμβάνει δικαστή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

4.    Ο καθορισμός της έναρξης της ισχύος των προτεινομένων ρυθμίσεων κατά την ημερομηνία που καθορίζεται με τη Γνωστοποίηση που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (2) του άρθρου 22 του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022, η οποία αφορά την έναρξη της λειτουργίας του νεοσύστατου Εφετείου.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα