ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια της Βουλής η γυναικοκτονία

01 Ιουνίου 2022, 12:27

images

Στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της θέσπισης της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμο αδίκημα, το οποίο εισηγήθηκε η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, ο σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, με τον οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων της σύμβασης νόμου του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ώστε να θεσπιστεί το αδίκημα της γυναικοκτονίας.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών η πρόεδρος της επιτροπής Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι αναμένεται ακόμα, να σταλεί στην Ολομέλεια, σε 15 ημέρες, το νομοσχέδιο για τις γυναικοκτονίες.

Όσον αφορά την πρόταση νόμου για τις γυναικοκτονίες, η κ. Τσιρίδου, είπε ότι τα κόμματα τοποθετήθηκαν ότι στην Ολομέλεια θα θέσουν τις δικές τους απόψεις, έχοντας κατά νου και την τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ως ΔΗΣΥ, «ως έχει σήμερα η αναθεωρημένη πρόταση της Προέδρου (της Βουλής), δεν μας βρίσκει να διαφωνούμε».

Σχολιάζοντας την τροποποίηση που κατέθεσε ο κ. Ευσταθίου, μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι ενώ είναι κατανοητό γιατί κάνει αυτή την τροπολογία έτσι ώστε, ως επιβαρυντικοί παράγοντες να μην είναι μόνο το θέμα του φύλου αλλά και άλλες σχέσεις εξάρτησης, αυτό το οποίο δυσκολεύει τα πράγματα νομικά, σε σχέση με την τροπολογία του, είναι ότι προτείνει να ενταχθεί στον νόμο που κυρώνει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία αφορά τις γυναίκες, «επομένως θεωρούμε ότι ενδεχομένως να μην ήταν η πιο κατάλληλη νομοθεσία για να γίνει αυτή η τροπολογία».

Σε προηγούμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που πραγματοποιήθηκε με παρουσία της κ. Δημητρίου, η ίδια ανέφερε ότι η γυναικοκτονία βρίσκεται σε έξαρση, ειδικότερα τώρα που επικρατεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι «η σιωπή δεν είναι αδυναμία και με τη συζήτηση αυτή ισχυροποιούμε την ενίσχυση του νόμου αυτού», ενώ σημείωσε ότι άλλες χώρες έχουν προχωρήσει ήδη στον νόμο αυτό.

Ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, κατέθεσε στην Επιτροπή Νομικών τροπολογία όσον αφορά την πρόταση νόμου για τον Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμο 2021.

Η τροπολογία αυτή θα περάσει επίσης στην Βουλή των Αντιπροσώπων και αναφέρει ότι «στην περίπτωση καθ’ ην πρόσωπο επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου με  παράνομη πράξη ή παράλειψη, το Δικαστήριο κατά την επιμέτρηση και επιβολή της  ποινής και ανεξαρτήτως του ότι η πράξη ή η παράλειψη αποτελεί συστατικό στοιχείο  οιουδήποτε άλλου αδικήματος, λαμβάνει υπόψη ως επιβαρυντικό παράγοντα το ότι ο  θάνατος επήλθε ως αποτέλεσμα:

(α) άσκησης βίας κατά προσώπου το οποίο τελεί σε σχέση εξάρτησης ή κατά  προσώπου ευάλωτου λόγω φυσικής ή πνευματικής αναπηρίας.

(β) άσκησης ενδοοικογενειακής βίας από πρόσωπο το οποίο τελεί σε σχέση  εξουσίας ή υπέροχης έναντι του θύματος, περιλαμβανομένου συζύγου ή συντρόφου,  ή προσώπου διαμένοντος με αυτό,

(γ) βασανισμού ή άσκησης βίας και λόγω μίσους προς το θύμα,

(δ) άσκησης βίας για λόγους τιμής, ή για λόγους θρησκευτικών ή πολιτικών ή  κοινωνικών πεποιθήσεων του θύματος,

(ε) διάπραξης ή απόπειρας διάπραξης του αδικήματος του ακρωτηριασμού  γυναικείων γενετικών οργάνων,

(στ) άσκησης βίας με σκοπό ή στο πλαίσιο σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή της  εμπορίας προσώπων,

(ζ) άσκησης βίας προς επίτευξη παράνομης συνουσίας,

(η) άσκησης βίας εναντίον γυναικών η παιδιών ή αμάχων ή μη στρατιωτικού  προσωπικού στο πλαίσιο ή κατά την διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, με την σκοπούμενη τροποποίηση ρυθμίζεται το αδίκημα της ανθρωποκτονίας ούτως ώστε να εισάγεται ως παράγοντας επιμέτρησης της ποινής μεταξύ άλλων, η σχέση θύματος και δράστη, οι ιδιάζουσες προσωπικές περιστάσεις του θύματος, ενώ σκοπείται η απλοποίηση εννοιών, προκείμενου να μην υπάρχει πρόβλημα  ερμηνείας ή εφαρμογής του ποινικού νόμου, σε περίπτωση που το θύμα της  ανθρωποκτονίας είναι πρόσωπα ευάλωτα πρόσωπα που τελούν σε σχέση  εξάρτησης περιλαμβανομένων των παιδιών και των γυναικών.

 Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα