ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια ο θεσμός διαμεσολάβησης σε οικογενειακές διαφορές

25 Μαΐου 2023, 06:00

images

Στην Ολομέλεια της βουλής οδηγείται σήμερα, τροποποίηση του νομοσχεδίου «Ο περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023» που σκοπό έχει να καταστεί δυνατή η λειτουργία του θεσμού της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές διαφορές το συντομότερο δυνατό. 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μελέτησε το νομοσχέδιο σε τρεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Απριλίου και στις 3 και 10 Μαΐου 2023. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-Η διαγραφή των διατάξεων που θέτουν ως προϋπόθεση για την εγγραφή ως διαμεσολαβητή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών τη διατήρηση σε ισχύ ασφαλιστικής σύμβασης με αδειούχο ασφαλιστική εταιρεία για παροχή ασφαλιστικής κάλυψης έναντι ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.

-Ο επανακαθορισμός της συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης των διαμεσολαβητών σε ετήσια βάση αντί ανά τριετία, ως η εν ισχύι ρύθμιση.

-Η διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας από ερευνητική επιτροπή αποτελούμενη από πρόσωπα άλλα από τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου αντί από μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ως η υφιστάμενη ρύθμιση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου από την επιτροπή η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επεσήμανε ότι κρίθηκε σκόπιμο όπως διαγραφεί η πρόνοια του νομοσχεδίου για υποχρέωση διατήρησης σε ισχύ ασφαλιστικής σύμβασης, καθώς από τη διαβούλευση του υπουργείου με τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο διαθέσιμο ασφαλιστικό προϊόν στην αγορά το οποίο να καλύπτει το επάγγελμα του διαμεσολαβητή, ενώ η δημιουργία του αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω την εφαρμογή του νόμου. 

Παράλληλα, από την ίδια διαβούλευση προέκυψε ότι, δεδομένων του εθελοντικού χαρακτήρα της διαμεσολάβησης και της περιορισμένης έκτασης των εργασιών των διαμεσολαβητών οι οποίες αφορούν μικρά οικονομικά μεγέθη, ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς στα εμπλεκόμενα μέρη είναι απομακρυσμένος και ως εκ τούτου η ασφαλιστική κάλυψη δεν είναι απαραίτητη. 

Περαιτέρω, επεσήμανε ότι στη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές διαφορές δεν τίθεται εκ του νόμου παρόμοια προϋπόθεση υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης για εγγραφή των διαμεσολαβητών στο οικείο μητρώο.

Προστίθεται ότι η πλειονότητα των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων συμφώνησε με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του υπό αναφορά νομοσχεδίου.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων εξέφρασε έντονη διαφωνία για την προτεινόμενη διαγραφή των διατάξεων που θέτουν ως προϋπόθεση τη διατήρηση ασφαλιστικής σύμβασης για την εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών, εξαιτίας της σοβαρότητας και ευαισθησίας των θεμάτων που άπτονται του εν λόγω θεσμού

Τόνισε ότι η εφαρμογή του στις οικογενειακές διαφορές θα έπρεπε να είχε υποχρεωτικό και όχι εθελοντικό χαρακτήρα.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα