ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια κανονισμοί για απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις

30 Μαρτίου 2023, 06:00

images

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση οδηγούνται σήμερα, οι κανονισμοί για τη διαχείριση αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις, εξαιτίας των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, μελέτησε τους κανονισμούς «Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Κανονισμοί του 2021» σε έντεκα συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μεταξύ της 19ης Ιανουαρίου 2022 και της 22ας Μαρτίου 2023. 

Ειδικότερα, σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών, είναι η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΚΚ), ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η εφαρμογή της αναφορικά με την πρόληψη, τη μείωση και τη σωστή διαχείριση των εν λόγω αποβλήτων, για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, καθώς και για την επίτευξη του σχετικού ευρωπαϊκού στόχου ανακύκλωσης, που είχε καθοριστεί στο 70% των παραγόμενων κατά βάρος αποβλήτων.

Οι αρχικοί προτεινόμενοι κανονισμοί, όπως αυτοί κατατέθηκαν στη Βουλή, προέβλεπαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1.  Καταγραφή των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών των έργων και των παραγωγών ΑΚΚ.

2.  Αναβάθμιση του ρόλου και των υποχρεώσεων των Ατομικών και των Συλλογικών Συστημάτων Διαχείρισης ΑΚΚ, ώστε να καταστεί καθοριστικής σημασίας η εμπλοκή τους στην ορθολογική διαχείριση των εν λόγω αποβλήτων, και αναβάθμιση του ρόλου και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών έργων, των επιβλέποντων μηχανικών και των μελετητών των έργων σε σχέση με τη διαχείριση των παραγόμενων ΑΚΚ.

3.  Προώθηση της χωριστής συλλογής συγκεκριμένων ρευμάτων αποβλήτων στο εργοτάξιο και της επιλεκτικής αφαίρεσης και απομάκρυνσης υλικών από τα έργα κατεδαφίσεων, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των εν λόγω αποβλήτων.

Σημειώνεται ότι δεδομένης της αυξανόμενης ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων στο περιβάλλον, με όλες τις συνεπακόλουθες αρνητικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, κρίθηκε αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του σχετικού νομικού πλαισίου με στόχο την ορθολογική διαχείριση των εν λόγω αποβλήτων, τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής του.

Στο πλαίσιο της συζήτησης των υπό αναφορά κανονισμών, οι εκπρόσωποι των  εμπλεκόμενων φορέων συμφώνησαν καταρχήν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις τους, ωστόσο τόσο ενώπιον της επιτροπής όσο και με σχετικά υπομνήματά που απέστειλαν σ’ αυτήν εξέφρασαν επιφυλάξεις σε σχέση με επιμέρους πρόνοιές των κανονισμών και κατέθεσαν εισηγήσεις για τροποποίησή τους.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα