ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια η ρύθμιση ταμείου ευημερίας υπαλλήλων ΟΑΥ

03 Μαΐου 2023, 10:31

images

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται αύριο οι κανονισμοί που αφορούν το ταμείο ευημερίας υπαλλήλων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τους κανονισμούς «Οι περί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (Ταμείο Ευημερίας Υπαλλήλων Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας) Κανονισμοί του 2023», σκοπός είναι η θέσπιση κανονισμών για ρύθμιση του ταμείου του προσωπικού του ΟΑΥ.

Η Επιτροπή μελέτησε τους πιο πάνω κανονισμούς σε τρεις συνεδρίες, που πραγματοποιήθηκαν στις 16, 23 και 30 Μαρτίου 2023. 

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), της ΟΗΟ-ΣΕΚ και της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ. 

Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα, παρ’ όλο που κλήθηκαν, δεν εκπροσωπήθηκαν στις συνεδρίες της επιτροπής.

Τι προβλέπουν οι κανονισμοί

Ειδικότερα, με τους υπό αναφορά κανονισμούς προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η ίδρυση Ταμείου Ευημερίας Υπαλλήλων ΟΑΥ και διασφάλιση ότι αυτό θα αποτελεί συνέχεια του υφιστάμενου σωματείου με την επωνυμία «Ταμείο Ευημερίας Προσωπικού ΟΑΥ» και ότι όλες οι αποφάσεις και υποχρεώσεις που ανέλαβε το εν λόγω σωματείο πριν από την έναρξη της ισχύος των προτεινόμενων κανονισμών, θα συνεχίσουν να δεσμεύουν το ταμείο.

Επίσης, προβλέπονται οι σκοποί του υπό αναφορά ταμείου, τα μέλη του ταμείου και οι περιπτώσεις απώλειας της ιδιότητάς τους, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών του ταμείου, οι πόροι του ταμείου και ο τρόπος διάθεσής τους, η σύσταση και λειτουργία της διαχειριστικής επιτροπής του ταμείου και οι περιπτώσεις σύγκλησης τακτικών και έκτακτων συνελεύσεων από αυτήν και οι προϋποθέσεις διάλυσης του ταμείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, το υφιστάμενο Ταμείο Ευημερίας Προσωπικού ΟΑΥ λειτουργεί σήμερα υπό καθεστώς σωματείου και είναι εγγεγραμμένο στον Έφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων. 

Ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής λαμβάνοντας υπόψη όσα τέθηκαν ενώπιον τους τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης των κανονισμών.

Ωστόσο, τα μέλη της βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί των προνοιών των κανονισμών κατά τη συζήτησή τους στην ολομέλεια του σώματος.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα