ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια η επέκταση της άδειας πατρότητας

15 Μαρτίου 2022, 17:22

images

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση οδηγούνται την Πέμπτη οι προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ για επέκταση της περιόδου άσκησης του δικαιώματος λήψης άδειας και επιδόματος πατρότητας, μέχρι δύο εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης της περιόδου άδειας μητρότητας.

Οι σχετικές προτάσεις νόμου που είχαν τεθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, προνοούσαν την επέκταση της χρονικής περιόδου εντός της οποίας μισθωτός δύναται να ασκεί το δικαίωμα λήψης επιδόματος πατρότητας από δεκαέξι εβδομάδες σε πενήντα δύο.

Η Επιτροπή προχώρησε σε αναθεώρηση των προτάσεων νόμου, μετά από εισήγηση της υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Η κ. Αιμιλιανίδου, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν φέρει ένσταση προς τις δύο προτάσεις, σε περίπτωση που η χρονική περίοδος εντός της οποίας θα δύναται να ασκείται το δικαίωμα λήψης άδειας πατρότητας, επεκταθεί κατά τρόπο ώστε να συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης της περιόδου άδειας μητρότητας, όπως αυτή διαχρονικά επεκτάθηκε.

Ωστόσο, η Υπουργός επεσήμανε παράλληλα , ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις αυξάνουν τις κρατικές δαπάνες και ως εκ τούτου, είναι αντίθετες με τις διατάξεις του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εξέτασης των προτάσεων νόμου που προηγήθηκε, εκπρόσωποι του υπουργείου πληροφόρησαν την επιτροπή ότι για το έτος 2020, από σύνολο 9.500 γεννήσεων υποβλήθηκαν περίπου 6.500 αιτήσεις για άδεια μητρότητας, ενώ οι αιτήσεις για άδεια πατρότητας ανήλθαν γύρω στις 3.500 για την ίδια περίοδο.

Ταυτόχρονα, εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε σχέση με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Υποστήριξαν ότι ενδεχομένως να αυξάνουν τις κρατικές δαπάνες λόγω της διεύρυνσης των δικαιούχων επιδόματος πατρότητας, οι οποίοι ικανοποιούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις και ως εκ τούτου εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς τη συνταγματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων. 

Την στήριξη τους στις δύο προτάσεις εξέφρασαν οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, ενώ οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ δήλωσαν ότι θα τοποθετηθούν στην συνεδρία της Ολομέλειας.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα