ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια η εγγραφή αιμοδοτών με την απόκτηση άδειας οδήγησης

02 Νοεμβρίου 2022, 10:08

images

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται την Πέμπτη η πρόταση νόμου που αφορά την  προαιρετική εγγραφή στο αρχείο δοτών αίματος, κατά την υποβολή αίτησης για απόκτηση άδειας οδήγησης.

Την εν λόγω πρόταση νόμου «Ο περί Άδειας Οδήγησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022» κατέθεσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η οποία την μελέτησε σε τρεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 6, 13 και 20 Οκτωβρίου 2022.

Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου, όπως αυτή αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή, είναι η τροποποίηση του περί Άδειας Οδήγησης Νόμου, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε πρόσωπο το οποίο υποβάλλει αίτηση για απόκτηση άδειας οδήγησης, να υποβάλλει παράλληλα γραπτώς, εάν το επιθυμεί, τη συγκατάθεσή του να εγγραφεί στο αρχείο δοτών αίματος δυνάμει των προνοιών των περί Αιμοδοσίας (Λήψη, Ασφάλεια, Έλεγχος και Μετάγγιση Αίματος) Κανονισμών ή την άρνησή του.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, απώτερος στόχος αυτής είναι η προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και η ενίσχυση της τράπεζας αίματος στη Δημοκρατία. 

Για το εν λόγω θέμα, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και συνακόλουθα η εθνική εφαρμοστική νομοθεσία επί τούτου, δεν απαιτούν τη λήψη αρνητικής συγκατάθεσης και ως εκ τούτου εισηγήθηκε τη διαγραφή από τις πρόνοιες της πρότασης νόμου των αναφορών οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα στα επηρεαζόμενα πρόσωπα να εκφράσουν και την άρνησή τους, ανά περίπτωση, να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. 

Η επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη την εν λόγω εισήγηση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αποφάσισε ομόφωνα όπως η πρόταση νόμου τροποποιηθεί, ώστε να απαλειφθούν οι πρόνοιές της που προβλέπουν τη δυνατότητα έκφρασης της αρνητικής συγκατάθεσης προσώπου να γίνει εθελοντής αιμοδότης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή τη ψήφιση της πρότασης νόμου σε νόμο, όπως αυτή έχει τελικά διαμορφωθεί σύμφωνα με τα πιο πάνω, και αφού προηγουμένως τροποποιηθεί ο τίτλος της, ώστε να αναφέρεται ως «Ο περί Άδειας Οδήγησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα