ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην βουλή η «απαξιωτική » μεταχείριση της Δέσποινας Ρούσου

18 September 2023, 06:05

images

Στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της βουλής, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα η «απάνθρωπη» μεταχείριση της Δέσποινας Ρούσου από τη διεύθυνση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η διεύθυνση του Ιδρύματος αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές στο «Πρωινό Δρομολόγιο», αφαιρώντας αρμοδιότητες και καθήκοντα της κ. Ρούσου.

Η κ. Ρούσου, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα υγείας, υπέβαλε σχετικό παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Η κ. Λοττίδη σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΔΣ ΡΙΚ και τον γενικό διευθυντή, ημερομηνίας 31/8/2023, τονίζει ότι «ανακύπτει σαφώς, απ’ όσα έχουν τουλάχιστον τεθεί ενώπιον μας, ότι η παραπονούμενη έχει υποστεί απαξιωτική και εξευτελιστική συμπεριφορά, γεγονός που είχε και εξακολουθεί να έχει, άμεση επίπτωση στην κατάσταση της υγείας της».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η διαφοροποίηση των συνθηκών εργασίας της κ. Ρούσου, δεν είναι ούτε δίκαιες ούτε ευνοϊκές, ούτε δικαιολογούνται οι αναφορές ότι η κ. Ρούσου δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε νέες ανάγκες.

Όπως τονίζει η κ. Λοττίδη, το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες στην εργασία και απασχόληση σε ίση βάση με άλλους κατοχυρώνεται στο άρθρο 27 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2011 και περιλαμβάνει το δικαίωμα να τους παρέχεται η ευκαιρία να κερδίζουν τα προς το ζην με εργασία που ελεύθερα επιλέγουν ή αποδέχονται στην αγορά εργασίας.

Για την πραγμάτωση του δικαιώματος αυτού, προσθέτει, θα πρέπει να απαγορεύεται η διάκριση με βάση την αναπηρία στις μορφές απασχόλησης, να προστατεύονται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και να προάγονται ίσες ευκαιρίες απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή της για την απαράδεκτη όπως τη χαρακτηρίζει συμπεριφορά και αναξιοπρεπή μεταχείριση που έχει τύχει η κυρία Δέσποινα Ρούσσου.

Όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της, η κα Ρούσσου είναι άτομο με χρόνια πάθηση και αναπηρίες, εργαζόμενη για πολλά χρόνια στο ΡΙΚ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΣΑΚ και για πολλά χρόνια ενεργός εθελοντής και με πελώρια προσφορά στο κίνημα των ασθενών.

Την απομάκρυνση της Δέσποινας Ρούσου από το ΡΙΚ καταδίκασε και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης, τονίζοντας ότι η απόφαση «πάρθηκε αυθαίρετα και χωρίς σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Σημειώνεται ότι σε σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, χαρακτήρισε «άδικη, ανάλγητη, αψυχολόγητη και καταδικαστέα» τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνει η δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Δέσποινα Ρούσου από τη διεύθυνση του ιδρύματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συνάδελφος και μέλος της ΕΣΚ, παρά το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, διακρίνεται για την εργατικότητα και την αφοσίωση της στο δημοσιογραφικό λειτούργημα. Εκτελεί, εδώ και δεκαετίες, τα καθήκοντα της με ζήλο, αρτιότητα, επαγγελματισμό, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

H πρόεδρος της Επιτροπής και βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι σε επαφή που είχε με τον πρόεδρο του ΔΣ, Γιώργο Κεντά, της ανέφερε ότι το θέμα θα διορθωθεί.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, η Επίτροπος  Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος του Διοικητικού  Συμβουλίου του ΡΙΚ, ο Γενικός Διευθυντής, ο Διευθυντής Ειδήσεων και Επικαίρων, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ραδιοφωνικών και Μουσικών Προγραμμάτων του  Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, εκπρόσωποι της Συντεχνίας ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, της Συντεχνίας ΕΥΡΙΚ-ΣΕΚ, της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ του ΡΙΚ, της Συντεχνίας ΣΥΤΥΡΙΚ-ΣΕΚ, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και τους συντελεστές της εκπομπής στο Τρίτο πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ «Πρωϊνό Δρομολόγιο» κ. Δέσποινα Ρούσου, Ελένη Βρεττού, Πόλα Σπόντα. 

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα