ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην αντεπίθεση οι γιατροί για τα απογεύματα- Μη αποδεκτές συμφωνίες

20 September 2023, 11:55

images

Στην αντεπίθεση περνούν οι γιατροί του δημοσίου, αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για επέκταση των ωρών και ημερών λειτουργίας των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

 Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι συμφωνίες είναι μη αποδεκτές, χωρίς τη συμμετοχή των οργανωμένων εκπροσώπων των ιατρών.

«Δυστυχώς για ακόμη μία φορά οι ιατροί των κρατικών νοσηλευτηρίων ενημερώνονται από τα ΜΜΕ για αποφάσεις που λαμβάνονται στην απουσία τους ενώ τους επηρεάζουν άμεσα και θα κληθούν οι ίδιοι να εφαρμόσουν», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ.

Όπως αναφέρεται, ο κλάδος μας «ουδέποτε αρνήθηκε να εξυπηρετήσει του ασθενείς, είτε κατά τις πρωινές, είτε κατά τις απογευματινές ώρες και πάντα εκφράζουμε την προθυμία μας για να συμβάλουμε εποικοδομητικά στις όποιες προσπάθειες γίνονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών».

«Αυτό όμως δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως λευκή επιταγή από κάποιους για να ενεργούν και να λαμβάνουν αποφάσεις εκ μέρους μας και στην απουσία των συνδικαλιστικών φορέων. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του «πιλοτικού προγράμματος» μέσω του οποίου μειώθηκαν οι λίστες αναμονής ήταν πρωτοβουλία του Κλάδου και έχει επιφέρει σημαντικά οικονομικά έσοδα στον ΟΚΥπΥ παρά την αρχική άρνηση και ενδοιασμούς του Οργανισμού για την εφαρμογή του», τονίζεται.

Ταυτόχρονα εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την αναθεωρημένη συμφωνία αποζημίωσης μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΚΥπΥ εντός ΓεΣΥ και την άρνηση του Οργανισμού να συμπεριλάβει στη διαπραγματευτική του ομάδα εκπροσώπους των ιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας στις διαπραγματεύσεις με τον ΟΑΥ ως ενεργοί ιατροί με πολύχρονη παρουσία στα νοσηλευτήρια και καθημερινή επαφή με τους ασθενείς και γενικότερα στο σύστημα υγείας, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική και επωφελής για τον Οργανισμό», προσθέτουν.

 «Οι πιο πάνω αναφορές μας, οι οποίες είναι μέρος ενός μακρύτερου καταλόγου παρόμοιων ενεργειών, μας αναγκάζουν ως Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών να δηλώσουμε ότι καμία απόφαση που λαμβάνεται ερήμην μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ενώ παράλληλα δηλώνουμε για ακόμη μία φορά, την ειλικρινή μας πρόθεση να συμμετάσχουμε με εποικοδομητική διάθεση στην διαμόρφωση αποφάσεων προς όφελος της δημόσιας υγείας», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανακοινώσεις του Υπ. Υγείας για επέκταση ωρών και ημερών λειτουργίας των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων του ΟΚΥπΥ, προκάλεσαν και την αντίδραση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για επιφανειακή προσέγγιση σε θέματα υγείας ενώ την ίδια ώρα καταγγέλλει ότι δεν προσκλήθηκε στη συζήτηση του θέματος.

Απάντηση ΟΚΥπΥ

Στις καταγγελίες των συντεχνιών απαντά ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, η αναφορά από την ΠΑΣΥΚΙ για πολιτική παρέμβαση πριν την υπογραφή της νέας Σύμβασης με τον ΟΑΥ για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, δεν ευσταθεί.

«Είναι με λύπη και αγανάκτηση που διαβάζουμε τέτοιες αναφορές και ιδίως από τον κυριότερο εταίρο μας, που είναι οι Ιατροί, υποβαθμίζοντας τη δυνατότητα του Διοικητικού Συμβουλίου ενός αυτόνομου Οργανισμού, να παίρνει Αποφάσεις σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το καλώς νοούμενο συμφέρον του Οργανισμού και των εργαζομένων του», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, η συμφωνία που υπογράφηκε, είναι προσωρινή για τέσσερις μήνες και υπό διαμαρτυρία, η οποία εκδηλώθηκε γραπτώς και δημοσίως, και έγινε για το καλό των ασθενών και για να δοθεί χρόνος για διαβούλευση με τον ΟΑΥ.

«Να σημειωθεί ότι, ο Οργανισμός θα συνεχίσει να διεκδικεί τεκμηριωμένα, το συνολικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους δικαιούχους και για όλες τις ανάγκες τους για θέματα υγείας ανά το παγκύπριο. Θεωρούμε ότι, όλοι οι εργαζόμενοι και κυρίως οι Ιατροί έχουν το ίδιο όραμα με εμάς και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Με όλους ανεξαιρέτως δίπλα μας, θα συνεχίσουμε το δύσκολο και πολυδιάστατο έργο που μας ανατέθηκε, προς όφελος όλων των ασθενών», καταλήγει.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα