ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανάστατη η ΠΑΣΥΚΙ για επέκταση λειτουργίας ιατρείων ΟΚΥπΥ

19 September 2023, 10:55

images

Την αντίδραση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), προκάλεσαν οι χθεσινές ανακοινώσεις του Υπ. Υγείας για επέκταση ωρών και ημερών λειτουργίας των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων του ΟΚΥπΥ.

Σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για επιφανειακή προσέγγιση σε θέματα υγείας ενώ την ίδια ώρα καταγγέλλει ότι δεν προσκλήθηκε στη συζήτηση του θέματος.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ, καταγράφει πρωτίστως το γεγονός ότι «δεν έτυχε καμίας πρόσκλησης αλλά και ενημέρωσης για τη συζήτηση που έγινε και αφορά το πιο πάνω θέμα και ως εκ τούτου τίποτα δεν μας δεσμεύει από αυτά που έχουν αποφασιστεί και ανακοινωθεί».

«Μας λυπεί αλλά ταυτόχρονα μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επιφανειακή προσέγγιση των θεμάτων Υγείας γενικά και των δημοσίων νοσηλευτηρίων ειδικότερα, αφού με ιδιαίτερη ευκολία και σε πολύ λίγο χρόνο λαμβάνονται αποφάσεις σε σχέση με την εξάσκηση ποιοτικής και ασφαλούς ιατρικής», τονίζει.

Επισημαίνει ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια «καλούνται να καλύψουν τα κενά της απουσίας του οποιουδήποτε σχεδιασμού στην εφαρμογή του γενικού συστήματος υγείας, κενά για τα οποία υπάρχουν ευθύνες. Μήπως ο ΟΚΥπΥ είναι ο μοναδικός πάροχος εντός του ΓΕΣΥ;»

Η ΠΑΣΥΚΙ υποστηρίζει πως «τείνει να γίνει καθημερινότητα να αποφασίζουν για τους ιατρούς των δημοσίων νοσηλευτηρίων όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τους ίδιους τους ιατρούς» καλώντας τους αρμόδιους όπως σταματήσουν τη συγκεκριμένη πρακτική προς αποφυγή των οποιοδήποτε δυσάρεστων εξελίξεων.

Καταλήγοντας, εκφράζει την ελπίδα ότι «ο ΟΚΥπΥ δεν έχει συνηγορήσει ως αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων/ παραινέσεων, (ως ο ίδιος έχει παραδεχθεί) κάτι το οποίο προηγήθηκε της επίτευξης συμφωνίας με τον ΟΑΥ για την τετράμηνη μεταβατική περίοδο!».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Υπ. Υγείας Πόπη Κανάρη, στο πλαίσιο σύσκεψης για τις λίστες αναμονής ανακοίνωσε την επέκταση του ωραρίου και ημερών λειτουργίας των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων του ΟΚΥΠΥ, κυρίως σε ειδικότητες όπως της Καρδιολογίας, της Νεφρολογίας και της Ενδοκρινολογίας, έτσι ώστε να γίνει μια σχετική αποσυμφόρηση στις λίστες αναμονής.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα