ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι αποφάσεις Υπ. Υγείας για λίστες αναμονής

18 September 2023, 14:14

images

Την επέκταση του ωραρίου και ημερών λειτουργίας των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων του ΟΚΥΠΥ, κυρίως σε ειδικότητες όπως της Καρδιολογίας, της Νεφρολογίας και της Ενδοκρινολογίας, έτσι ώστε να γίνει μια σχετική αποσυμφόρηση στις λίστες αναμονής, ανακοίνωσε η Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη.

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τις λίστες αναμονής, η κ. Κανάρη ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί ευχέρεια στους προσωπικούς ιατρούς να συνταγογραφούν για θέματα που είναι εύκολα, όπως είναι η βιταμίνη D για την οστεοπόρωση.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η Κ. Κανάρη ανέφερε ότι έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση όπου αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους δημιουργείται αυτή η κατάσταση.

«Ο στόχος μας είναι να μειωθούν αυτές οι λίστες αναμονής, κυρίως για τα επείγοντα περιστατικά που για να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν την αναγκαία φροντίδα το συντομότερο δυνατόν» , είπε.

Η Δρ. Κανάρη πρόσθεσε ότι προτάθηκαν κάποιες λύσεις και όπως είπε κάποιες από αυτές θα εφαρμοστούν άμεσα και κάποιες άλλες θα χρειαστούν κάποιο χρόνο μέχρι την υλοποίησή τους.

Σχετική αποσυμφόρηση στις λίστες αναμονής θα δώσει ο ΟΚΥπυ που σύμφωνα με την Υπουργό θα αυξήσει τις ώρες και τις μέρες των ειδικών ιατρών τα απογεύματα.

«Έχουμε την υπόσχεση του ΟΚΥπΥ ότι αυτό θα υλοποιηθεί το πολύ σε ένα περίπου μήνα. Το σχέδιο είναι να αυξηθούν οι απογευματινές ώρες και μέρες σε κάποιες ειδικότητες στις οποίες υπάρχει πρόβλημα, όπως στον τομέα της καρδιολογίας, της νεφρολογίας, της ενδοκρινολογίας και αιματολογίας», εξήγησε η Δρ. Κανάρη .

Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς η κ. Κανάρη ανέφερε, ότι θα τους δοθεί η ευχέρεια να συνταγογραφούν για θέματα τα οποία θεωρούνται πιο απλά, και έδωσε παράδειγμα ότι θα μπορούν να χορηγήσουν μια βιταμίνη D για την οστεοπόρωση, ούτως ώστε να μην χρειάζεται η παραπομπή σε ειδικούς  ιατρούς.

«Θεωρούμε πραγματικά ότι πρέπει να διευρυνθεί  ο ρόλος και οι ευθύνες των προσωπικών ιατρών για σκοπούς αποσυμφόρησης αυτών των λιστών αναμονής. Στη πορεία θα προχωρήσουμε με τον ΟΑΥ και με άλλες λύσεις, οι οποίες χρειάζονται κάποιο χρόνο και αφορούν θέματα αλλαγής μηχανισμών στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ», σημείωσε.

Κάποιοι μηχανισμοί του Γενικού Συστήματος Υγείας  χρήζουν διαφοροποίησης είπε, «θα τους μελετήσουμε με όλους τους φορείς για να επανέλθουμε με περισσότερες λύσεις», πρόσθεσε.

Η Δρ Κανάρη ανέφερε πως το θέμα των λιστών αναμονής σχετίζεται και με το θέμα της κουλτούρας των ασθενών, κάποιοι από τους οποίους πιέζουν, όπως είπε, τους προσωπικούς ιατρούς για παραπομπή τους σε ειδικό γιατρό χωρίς να χρειάζεται πολλές φορές. «Πρέπει και οι ασθενείς να καταλάβουν ότι όταν δεν χρήζουν άμεσης εξυπηρέτησης πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε αυτούς που χρήζουν άμεσης εξυπηρέτησης», σημείωσε και πρόσθεσε πως παράλληλα «πρέπει να δοθεί και η ευχέρεια στους γιατρούς να ορίζουν ποια είναι επείγοντα περιστατικά και ποια δεν είναι.

Μετά το πέρας της σύσκεψης η Δρ Κανάρη δήλωσε ότι από πλευράς ΟΑΥ υπήρξε δέσμευση όπως μελετηθούν προτάσεις και εισηγήσεις που έγιναν σήμερα για λήψη πρόσθετων μέτρων με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής και ο Οργανισμός να επανέλθει με χρονοδιαγράμματα για εφαρμογή τους.

Στη σύσκεψη με την Υπουργό Υγείας συμμετείχαν ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας  (ΟΚΥπΥ), η Ομοσπονδία Συνδέσμου Ασθενών (ΟΣΑΚ) και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στη παρουσία και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, κ. Χριστίνας Γιαννάκη.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα