ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη βουλή νομοσχέδιο για φάρμακα ανθρώπινης χρήσης

28 Ιουνίου 2022, 10:54

images

Στη βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022».

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η παροχή δυνατότητας στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων για υποβολή αίτησης για καθορισμό τιμής, και η εισαγωγή πρόνοιας στο βασικό νόμο ώστε σε περίπτωση κένωσης της θέσης μέλους της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, η θητεία του νέου μέλους να διαρκεί για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους στη θέση του οποίου διορίζεται.

Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο έτυχε του αναγκαίου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του στις 27/5/2022, ενέκρινε το πιο πάνω νομοσχέδιο και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Υγείας να το καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη ψήφισή του σε Νόμο.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, στην υφιστάμενη νομοθεσία η διάρκεια της θητείας των μελών της Επιτροπή Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων (ΕΕΤΦ) είναι τριετής. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση κένωσης θέσης μέλους και της αντικατάστασης του με νέο μέλος, για σκοπούς εύρυθμης λειτουργίας της ΕΕΤΦ, κρίθηκε ότι θα έπρεπε να διευκρινιστεί ότι η διάρκεια της θητείας του νέου μέλους θα έπρεπε να συμπίπτει με τη διάρκεια θητείας των υφιστάμενων μελών.

Επίσης, στην εν λόγω νομοθεσία, ο όρος «κάτοχος άδειας κυκλοφορίας» περιλαμβάνει και τον «κάτοχο άδειας παράλληλης εισαγωγής». Προστίθεται ακόμη η ακόλουθη νέα επιφύλαξη: «Νοείται περαιτέρω ότι, σε περίπτωση κένωσης της θέσης μέλους, το νέο μέλος που τυχόν διορίζεται, θα κατέχει τη θέση για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους στη θέση του οποίου διορίζεται».

Σημειώνεται επίσης ότι «οι υφιστάμενοι κάτοχοι άδειας παράλληλης εισαγωγής να καταθέτουν αίτηση για καθορισμό μέγιστης δυνατής χονδρικής ή λιανικής τιμής σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ του Μέρους VII εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος Νόμου».

Ο παρών νόμος τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης του στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα