ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στα 54 τα τροχαία ατυχήματα σε αγροτικές περιοχές

22 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Στα 54 ανήλθαν συνολικά τα θύματα από τροχαία ατυχήματα στις αγροτικές περιοχές για το 2020 στην Κύπρο (ανά εκατομμύρια κατοίκους), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν στους 43 θανάτους (ανά εκατομμύρια κατοίκους).

Συγκεκριμένα, το 2020, σημειώθηκαν 19.102 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ, και τουλάχιστον 935.555 τραυματισμοί στους δρόμους της ΕΕ (εξαιρουμένης της Ιρλανδίας).

Σύμφωνα με τα δεδομένα, 112 από τις 239 περιφέρειες επιπέδου Ονοματολογίας Εδαφικών Μονάδων Στατιστικής (NUTS) κατέγραψαν συχνότητα θανάτων από τροχαία ατυχήματα κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ 123 (ή 51,5% όλων των περιφερειών) είχαν υψηλότερη τιμή.

Επιπλέον, υπήρχαν τέσσερις περιφέρειες που είχαν τον ίδιο αριθμό θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους με το μέσο όρο της ΕΕ.

Λιγότεροι θάνατοι στις αστικές περιοχές

Όπως αναφέρει η Eurostat, σε αντίθεση με τις αγροτικές περιοχές, οι αστικές περιοχές έτειναν να αναφέρουν πολύ χαμηλότερη συχνότητα θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Διευκρινίζεται ότι αυτό μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερες μέσες ταχύτητες, όπως για παράδειγμα μπορεί να υπάρχουν χαμηλότερα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, ενώ τα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων μέσα και γύρω από μεγάλα αστικά κέντρα ενδέχεται να είναι συχνά συμφορημένα.

Σημειώνεται επίσης ότι τα στατιστικά τροχαίων ατυχημάτων περιλαμβάνουν θανάτους και τραυματισμούς σε οχήματα που διέρχονται από μια περιοχή, καθώς και θανάτους και τραυματισμούς μη κατοίκων που διαμένουν σε μια περιοχή για διακοπές, για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους.  

Ως εκ τούτου, οι περιοχές που διαθέτουν διαδρόμους διέλευσης ή περιοχές με μεγάλο αριθμό επισκεπτών μπορεί να εμφανίσουν υψηλότερη συχνότητα τραυματισμών και θανάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία ατυχήματα το 2020 που καταγράφηκαν σε αγροτικές περιοχές, εντοπίζονται κυρίως στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Προστίθεται ακόμη ότι πέντε περιφέρειες ανέφεραν περισσότερους από 100 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Ειδικότερα, το 2020, η υψηλότερη επίπτωση καταγράφηκε στη νότια πορτογαλική περιοχή Alentejo με 135 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους. Οι άλλες τέσσερις περιφέρειες περιλάμβαναν δύο απόκεντρες περιφέρειες της Γαλλίας – Γουαδελούπη (124) και Γουιάνη (115), η Mazowiecki που περιβάλλει την περιφέρεια της πολωνικής πρωτεύουσας (123) και η νότια βελγική περιφέρεια του Λουξεμβούργου (100).

Από την άλλη, υπήρχαν 24 περιφέρειες σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου η συχνότητα των θανάτων από τροχαία ατυχήματα ήταν μικρότερη από 23 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους το 2020. Συγκεκριμένα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Σουηδικής πρωτεύουσας της Στοκχόλμης (5 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους), στην περιφέρεια της αυστριακής πρωτεύουσας της Βιέννης (6) και στη βόρεια γερμανική περιφέρεια του Αμβούργου (8).

Υπήρχαν επίσης και δύο περιφέρειες που δεν ανέφεραν καθόλου θανάτους από τροχαία ατυχήματα: η Valle d'Aosta/Vallée d'Aoste στη βόρεια Ιταλία και η σχετικά μικρή, νησιωτική περιοχή του Åland στη Φινλανδία.

Ωστόσο, η πλειονότητα των 24 περιοχών με σχετικά χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας ήταν κυρίως αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 10 περιοχών πρωτευουσών.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα