ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σούνακ: «Νέα προσέγγιση» έναντι της κλιματικής αλλαγής

21 September 2023, 09:21

images

Την απόφασή του να «αλλάξει» την περιβαλλοντική προσέγγιση της βρετανικής Κυβέρνησης με στόχο μία «λογική πράσινη ηγετική πολιτική», παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ το απόγευμα της Τετάρτης.

Επιβεβαιώνοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, προέβη σε μια σειρά ανακοινώσεων για κατάργηση ή παράταση στην προθεσμία εφαρμογής μέτρων στο δρόμο προς επίτευξη του στόχου μηδενικής εκπομπής ρύπων έως το 2050.

Ο κ. Σούνακ διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνησή του δεν εγκαταλείπει κανέναν από τους περιβαλλοντικούς στόχους στους οποίους έχει δεσμευθεί διεθνώς, δηλαδή ούτε τον ενδιάμεσο στόχο μείωσης ρύπων κατά 68% ως το 2030. Είπε όμως ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν με μία «πιο ανάλογη των αναγκών και ρεαλιστική προσέγγιση».

Είπε ότι πρωτίστως πρέπει να αλλάξουν οι όροι της συζήτησης για την κλιματική πολιτική, με τη χώρα να απομακρύνεται από τα δύο άκρα - εκείνους που αρνούνται την κλιματική αλλαγή και τους «ζηλωτές» της επίτευξης μηδενικής εκπομπής ρύπων ανεξαρτήτως κόστους.

Δικαιολόγησε τις αλλαγές στην περιβαλλοντική πολιτική λέγοντας ότι επιφέρει δυσανάλογο και αχρείαστο κόστος στους πολίτες και ότι η Βρετανία έχει υπερκεράσει τους στόχους της ως προς την περιβαλλοντική προστασία.

Ως προς τις ανακοινώσεις, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι μεταθέτει την απαγόρευση πώλησης νέων βενζινοκίνητων και ντίζελ οχημάτων από το 2030 στο 2035, κάτι που όπως σημείωσε συνάδει με την πολιτική ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία.

Επίσης ανακοίνωσε την καθυστέρηση στη διορία αντικατάστασης των κατ’ οίκον καυστήρων φυσικού αερίου από πιο φιλικές προς το περιβάλλον αντλίες θερμότητας μέχρι το 2035. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι αυξάνεται κατά 50% στις 7.500 λίρες το κονδύλι για αναβάθμιση καυστήρων.

Καταργείται επίσης η υποχρέωση των ιδιοκτητών σπιτιών προς ενοικίαση να εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακυρωθούν άδειες εξόρυξης υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα.

Προανήγγειλε δε μεταρρυθμίσεις ως προς την έγκριση ενεργειακών υποδομών, τη χρηματοδότηση με 150 εκ. λίρες τουλάχιστον 50 επιστημόνων και μηχανικών για ανάπτυξης καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών και επισήμανε τις αποφάσεις για ανάπτυξη έργων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Κλείνοντας, ο κ. Σούνακ είπε ότι «η συναίνεση και όχι η επιβολή» είναι «ο μοναδικός δρόμος» προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων.

Η αποκάλυψη από το BBC την Τρίτη των προθέσεων του Πρωθυπουργού προκάλεσε όχι μόνο την επίσπευση της παρουσίασης των σχεδίων του αλλά και σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, στελέχη των Συντηρητικών, επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι Εργατικοί και άλλα κόμματα κατηγόρησαν την Κυβέρνηση για θολή σκέψη αναφορικά με την επίτευξη της μηδενικής εκπομπής ρύπων και τον κ. Σούνακ για ελλιπή προσήλωση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τη διαφωνία τους με τις προθέσεις του κ. Σούνακ είχαν διατυπώσει πριν από τις ανακοινώσεις μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον και ο Αλ Γκορ.

Οι επικριτές του Ρίσι Σούνακ αποδίδουν τον μετριασμό των περιβαλλοντικών πολιτικών στην ερμηνεία του μηνύματος από την απρόσμενη νίκη στις εμβόλιμες εκλογές στην περιφέρεια Uxbridge για τη βουλευτική έδρα που χήρεψε μετά από την παραίτηση του Μπόρις Τζονσον.

Η νίκη του υποψηφίου των Συντηρητικών αποδόθηκε στην εναντίωση των κατοίκων αυτής της περιφέρειας του δυτικού Λονδίνου στην απόφαση του Εργατικού δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν για επέκταση της Ζώνης Εξαιρετικά Χαμηλών Ρύπων.

Σχετικά Άρθρα