ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σκέψεις για συνταγογράφηση άσκησης μέσω ΓεΣΥ για θεραπευτικούς λόγους

25 September 2023, 18:00

images

Τη συνταγογράφηση της άσκησης μέσω του ΓεΣΥ, για προληπτικούς αλλά και θεραπευτικούς λόγους , εξετάζει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού σε συνεργασία με το  Υπουργείο Υγείας.

Όπως ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ανθρωππίνων δικαιωμάτων της βουλής, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη, «είναι μια πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες. Έχει συσταθεί μια επιτροπή από το Υπουργείο Υγείας που στόχο έχει να εξετάσει τον τρόπο που θα μπορούσε να προωθηθεί η συνταγογράφηση της άσκησης και να παρουσιάσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για χάραξη της πολιτικής αυτής. Αυτό εφαρμόζεται ήδη σε πάρα πολλές χώρες Ευρωπαϊκές και μη». 

Οι υπηρεσίες, όπως αναφέρθηκε, θα παρέχονται από γυμναστές, οι οποίοι θα πιστοποιηθούν αφού περάσουν από συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ανέφερε ότι «όσον αφορά την άσκηση δεν θεωρώ ότι εμπίπτει στης αρμοδιότητες του ΟΑΥ για να καλύπτεται μέσω του ΓεΣΥ».

Παράλληλα ο ΚΟΑ παρουσίασε τα προγράμματα και τις πολιτικές που ισχύουν όσον αφορά στην πρόσβαση ηλικιωμένων και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στην άθληση.

«Μέσω του προγράμματος αθλητισμός για όλους το οποίο τα τελευταία  χρόνια έχει επεκταθεί υπάρχουν αυτή τη στιγμή 68 κέντρα άθλησης σε όλη την Κύπρο, τα οποία προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες άθλησης σε ηλικιωμένους. Τον τελευταίο χρόνο έχει επεκταθεί αυτή η συνεργασία και μέσω του προγράμματος Αθλητισμός για Όλους (ΑΓΟ) και με το παρατηρητήριο τρίτης ηλικίας όπου έχουν εισαχθεί νέα προγράμματα στη Λεμεσό αλλά θα επέλθει και σε όλη την Κύπρο και μέσω των Δήμων και κοινοτήτων επίσης έχουν δημιουργηθεί προγράμματα άθλησης πολλών και διαφορετικών αθλημάτων για τα άτομα τρίτης ηλικίας».

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα