ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντικό το έργο Κέντρου Αριστείας bionank.cy

24 Απριλίου 2024, 14:58

images

Τη σημαντικότητα του έργου του Κέντρου Αριστείας bionank.cy, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα DNA.

«Πρόκειται για μία σημαντική ημέρα, καθώς το 1953 οι βιολόγοι και μετέπειτα νομπελίστες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουάτσον δημοσίευσαν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA, μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Η κατανόηση της δομής του DNA και η εξέλιξη της γενετικής άνοιξαν τον δρόμο για τη διάγνωση, πρόγνωση, πρόληψη αλλά και θεραπεία ποικίλων γενετικών παθήσεων σε εξατομικευμένο επίπεδο, για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά», σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο biobank.cy, Κέντρο Αριστείας για τη Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα του Πανεπιστήμιο Κύπρου, διεξάγονται σημαντικές ιατρικές έρευνες ακριβείας ενώ παράλληλα πραγματοποιείται η μελέτη του DNA των Κυπρίων μέσω του ερευνητικού έργου CYPROME.

Στη Βιοτράπεζα, που στεγάζεται στο Κέντρο, φυλάσσονται συλλογές ιατρικών αρχείων και βιολογικού υλικού, όπως DNA, με συστηματικό και ασφαλή τρόπο. Απώτερος στόχος του έργου, η γνώση που θα αποκτηθεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πρόληψης και πρόγνωσης ασθενειών καθώς και η ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον κυπριακό πληθυσμό.  

«Η επιτυχία του έργου εξαρτάται από την εθελοντική συμμετοχή των Κυπρίων πολιτών από όλες τις κοινότητες, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων και άλλων έτσι ώστε να εντοπιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο DNA των Κυπρίων που ίσως ευθύνονται για γενετικές ή άλλες ασθένειες», σημειώνεται.   

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες απαντούν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορά το ιατρικό τους ιστορικό και δίνουν μία μικρή ποσότητα ούρων και αίματος. Τα στοιχεία αρχειοθετούνται με εμπιστευτικότητα και πλήρη προστασία προσωπικών δεδομένων και θα είναι διαθέσιμα για επιστημονικές έρευνες.   

Η διαδικασία διαρκεί σαράντα περίπου λεπτά και στον κάθε εθελοντή/εθελόντρια αποστέλλονται δωρεάν χρήσιμες βιοχημικές αναλύσεις. Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες μπορούν να επικοινωνήσουν με τον αριθμό 7777 1838 και να διευθετήσουν το ραντεβού τους ή να συμπληρώσουν την φόρμα  https://biobank.cy/el/epikoinoneia/.

Περισσότερα στο σύντομο βίντεο εδώ. 

Σχετικά Άρθρα