ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική βελτίωση στην ανακύκλωση συσκευασιών

18 Μαρτίου 2023, 06:00

images

Σημαντική βελτίωση στην ανακύκλωση συσκευασιών παρατηρείται στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Green Dot Cyprus, με την επαρχία Λευκωσίας να κατέχει την πρωτιά στην ανακύκλωση PMD, χαρτιού και γυαλιού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανακύκλωσης PMD, χαρτιού και γυαλιού παγκύπρια, συνολικά για το 2021 στην Κύπρο ανακυκλώθηκαν 29727 τόνοι παρουσιάζοντας αύξηση από το 2017 που ανακυκλώθηκαν συνολικά 25348 τόνοι.

Συγκεκριμένα, το 2021 ανακυκλώθηκαν 12514 τόνοι PMD, 9889 τόνοι χαρτιού και 5963 τόνοι γυαλιού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με την ανακύκλωση 3 σελίδων χαρτιού την ημέρα, μπορούν να σωθούν 17 δέντρα, καθώς επίσης η ανακύκλωση 1.000 κιλών πλαστικού μπορεί να συμβάλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αφού δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού.

Ακόμη, με την ανακύκλωση 1 τόνου γυαλιού δεν καταναλώνεται η άμμος των υδροβιότοπων και με την ανακύκλωση 1 κουτιού αλουμινίου μπορείς να ακούς ραδιόφωνο για 4 ώρες ή να βλέπεις τηλεόραση για 3 ώρες.

Σημειώνεται ότι 664.000 άτομα (81% του πληθυσμού) από 28 δήμους και 70 κοινότητες έχουν άμεση πρόσβαση στην ανακύκλωση συσκευασιών.

Πρώτη η Λευκωσία στην ανακύκλωση 

Όσον αφορά την κάθε πόλη ξεχωριστά, η επαρχία Λευκωσίας κατέχει την πρωτιά στην ανακύκλωση συσκευασιών για το 2021, ανακυκλώνοντας 11220 τόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2017 (8978) φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στην ανακύκλωση σε σύγκριση με το 2021 (11220).

 Η επαρχία που κατέχει τη δεύτερη θέση στην ανακύκλωση είναι η επαρχία Λεμεσού με 9727 τόνους ανακύκλωσης για το 2021, σημαντικά αυξημένος αριθμός από το 2017 (7716). Ακολουθεί η επαρχία Λάρνακας με 3381 τόνους για το 2021, η επαρχία Πάφου με 3357 τόνους και η επαρχία Αμμοχώστου με 1951 τόνους.

Ποια τα οφέλη της ανακύκλωσης

Τα οφέλη της ανακύκλωσης στην καθημερινή μας ζωή είναι πολλά, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας από τις από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που περιέχουν τα απορρίμματα.

Επίσης, ανακυκλώνοντας συμβάλουμε στη αποφόρτιση του περιβάλλοντος αφού με το να συμμετέχουμε στην ανακύκλωση μειώνονται οι ποσότητες σκουπιδιών.

Ακόμη, εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια, αφού η ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή προϊόντων από πρωτογενείς ύλες είναι πολλαπλάσια από αυτή που χρειάζεται όταν η παραγωγή γίνεται από χρησιμοποιημένα υλικά.

Με την ανακύκλωση ενισχύουμε την οικονομία της χώρας μας και βοηθούμε στο να έχουμε εμείς και οι υπόλοιπες γενιές ένα πιο καθαρό και υγιές περιβάλλον.

18 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακύκλωσης, το Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών τονίζει για ακόμη μια φορά την σημαντικότητα του τρίπτυχου Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση, ως το κύριο περιβαλλοντικό ζήτημα όσο αφορά την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κυρίως των θαλασσών,  από τα στερεά απόβλητα.

Σύμφωνα με το Κίνημα, στις 18 Μαρτίου, ο παγκόσμιος πληθυσμός ενώνεται για να θέσει προτεραιότητα τον πλανήτη και να αλλάξει την νοοτροπία των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε τα αντιμετωπίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά ως πολύτιμους πόρους.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διεξήγαγε τα τελευταία χρόνια εκστρατείες ενημέρωσης, με σκοπό την καλλιέργεια μιας πιο φιλοπεριβαλλοντικής κουλτούρας σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας.

Στο πλαίσιο των εκστρατειών ενημέρωσης, αναπτύχθηκε σημαντική συνεργασία με τοπικές αρχές, σχολεία και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος πρωτίστως για την μείωση παραγωγής οικιακών αποβλήτων καθώς και την ορθολογιστική διαχείριση τους.

«Η άμεση προώθηση της κουλτούρας της ανακύκλωσης, πρέπει να υιοθετηθεί από όλους μας πριν προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και σίγουρα πριν αρχίσουν να πέφτουν σαν καταπέλτης τα πρόστιμα από την ΕΕ», σημειώνει.

Παρόλα αυτά, «ως Κύπρος, είμαστε πολύ πίσω στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, κάτι που το θέτει σε κίνδυνο το νησί μας», υποδεικνύει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα