ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική αύξηση ασθενών με νεφρική νόσο

09 Μαρτίου 2023, 13:09

images

Σημαντικά αυξημένοι είναι οι ασθενείς με νεφρική νόσο στην Κύπρο, καθώς η πανδημία κατέστησε ακόμη πιο ευάλωτους τους χρόνιους ασθενείς με τους ειδικούς να ζητούν χάραξη πολιτικής για την υγεία και εστίαση στην πρόληψη.

Η αντιπρόεδρος της Νεφρολογικής Εταιρείας Κύπρου, Αλεξία Παναγίδου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρα Νεφρού, ανέφερε ότι οι νεφροπαθείς συμπολίτες μας αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα πληθυσμού με πολλές ιδιαιτερότητες.

«Η πανδημία όντως ανέδειξε αυτές τις ιδιαιτερότητες. Οι ασθενείς μας βίωσαν τεράστιες δυσκολίες καθώς παρά τον κίνδυνο μόλυνσης και τα lockdown θα έπρεπε να προσέρχονται στα νοσηλευτήρια για παρακολούθηση, αλλά και για την απαραίτητη για τη ζωή τους αιμοκάθαρση», σημείωσε.

Η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου, τονίζει σήμερα τους ιδιαίτερα ψηλούς αριθμούς ασθενών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο νεφρικής νόσου στην Κύπρο, οι οποίο υποβάλλονται στις διάφορες μεθόδους υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση.

Σύμφωνα με στοιχεία, αυτό που καταγράφεται για την Κύπρο είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό νεφροπάθειας σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων χωρών.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία καταγραφή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεφρολογίας, ενώ ο μέσος όρος επίπτωσης για όλες τις χώρες είναι στους 138 ασθενείς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στην Κύπρο είναι 260 ασθενείς ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Επίσης, υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια.

«Ακόμα μια σημαντική καταγραφή αφορά την επίπτωση της νεφρικής νόσου τελικού σταδίου με βάση το υποκείμενο νόσημα που οδήγησε στο τελικό στάδιο», αναφέρει η κ. Παναγίδου.

Όπως δήλωσε, «σε αυτό φαίνεται ιδιαίτερα ψηλή συχνότητα διαβητικής νεφροπάθειας που υπάρχει στην Κύπρο που αγγίζει το 41,7% σε σύγκριση με το 24,2% του μέσου όρου όλων των υπολοίπων χωρών».

Ακόμη, υψηλά ποσοστά καταγράφονται σε ότι αφορά την υπερτασική νεφροπάθεια.

Όπως αναφέρθηκε, τον Δεκέμβριο του 2022 παγκύπρια, οι ασθενείς σε τελικό στάδιο νεφρικής νόσου με ανάγκη υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ήταν 1095. Οι αντίστοιχοι αριθμοί το 2020 ήταν 933, το 2018 ήταν 788 και το 2014 ήταν 548.

«Είναι πρωταρχικής σημασίας η χάραξη πολιτικής υγείας που δεν θα επενδύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων αλλά στην πρόληψη», υπογράμμισε η κ. Παναγίδου.

Τόνισε επίσης, ότι «είναι απαραίτητη η επιμόρφωση των πολιτών σε σχέση με άλλο τρόπο ζωής, συνήθειες διατροφής, ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα μας, έτσι ώστε να μειωθεί η παχυσαρκία και να αντιμετωπιστεί η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης που είναι οι κύριες αιτίες χρονιάς νεφρικής νόσου».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα