ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε έξαρση η γρίπη Α και λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος

04 Ιανουαρίου 2020, 08:00

images

Συναγερμός σήμανε στα κρατικά νοσηλευτήρια και στα ιατρεία των προσωπικών ιατρών από την έξαρση της γρίπης Α και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Κατά δεκάδες επισκέπτονται τους ιατρούς  με συμπτώματα γρίπης παρά το γεγονός ότι φέτος διατέθηκαν μέχρι στιγμής πέραν των 80 χιλ. αντιγριπικών εμβολίων. Φέτος, λόγω της εφαρμογής του ΓεΣΥ οι κρατικές φαρμακευτικές υπηρεσίες παρήγγειλαν  συνολικά 88.χιλ. εμβόλια που είναι κατά 50% περισσότερα από πέρυσι.

Στις αποθήκες των φαρμακευτικών υπηρεσιών υπάρχει απόθεμα περίπου 2.000 εμβολίων. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία  στα κρατικά  νοσηλευτήρια και σε ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύονται περίπου 70 άτομα .

 Οι υγειονομικές υπηρεσίες καθησυχάζουν τους πολίτες ότι τα αυξημένα κρούσματα γρίπης Α δεν είναι επιδημία.

Τα περισσότερα περιστατικά, γρίπης, «παρουσιάζονται μάλλον σε νεαρά άτομα τα οποία, κυρίως τις ημέρες αυτές, κυκλοφορούν περισσότερο, συνωστίζονται και έτσι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα».

 Οι υγειονομικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι τα κρούσματα γρίπης αναμένεται να αυξηθούν  με την επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Συστήνουν στους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο όταν είναι άρρωστα.

Επίσης και οι ενήλικες  να αποφεύγουν να μετακινούνται ή να πηγαίνουν στην εργασία τους όταν παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης».

Καθησυχάζουν αλλά συνιστούν προσοχή Η  διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου  επιβεβαίωσε χθες την ύπαρξη 66 διαγνωσμένων περιστατικών γρίπης Α . Όπως είπε η κ. Κωνσταντίνου, «από τα 66 περιστατικά που έχουν νοσηλευθεί το προηγούμενο χρονικό  διάστημα σε νοσηλευτήρια, τα 54 αφορούσαν παιδιά».

 «Τα περισσότερα περιστατικά», πρόσθεσε, «καταγράφηκαν στη Λεμεσό και λιγότερα καταγράφηκαν στη Λάρνακα και τη Λευκωσία, ενώ για κάποιο λόγο βλέπουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν παιδιά τα οποία έτυχαν νοσηλείας για δύο-τρεις ημέρες και επέστρεψαν στα σπίτια τους».

Προς το παρόν, είπε η διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών «ευτυχώς δεν είχαμε πολύ βαριά περιστατικά» και εξήγησε ότι όσα περιστατικά επιβεβαιώνονται τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα αναφέρονται στο υπουργείο υγείας για να γίνεται σωστή καταγραφή.

«Είναι υποχρεωμένοι» είπε, «τόσο οι ιδιώτες όσο και οι γιατροί στο δημόσιο να αναφέρουν τα περιστατικά που εντοπίζουν στο υπουργείο για να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάσταση και να μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία και την εξέλιξη της γρίπης».

Η κ. Κωνσταντίνου  σημείωσε ότι με βάση την εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα «δεν μπορούμε να μιλάμε για επιδημία» και συνέστησε όπως οι πολίτες πρέπει ωστόσο να λαμβάνει ο καθένας τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του».

Σύμφωνα με τον διευθυντή  του παιδιατρικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία, «στο Μακάρειο καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά»

Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε προς το παρόν έξαρση γρίπης Α, αλλά η αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης είναι αναμενόμενη. Το περίεργο θα ήταν να μην είχαμε περιστατικά»παρατήρησε

Τα μέτρα προστασίας από τον ιό της γρίπης 

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιώσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φτερνίζεται.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με διάφορα αντικείμενα, δηλαδή επιφάνειες, πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.ά, όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό της γρίπης.

 Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων οι οποίες ονομάζονται «ομάδες υψηλού κινδύνου», γιατί στα άτομα αυτά ακόμα και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αλλά και επιπλοκές, όπως είναι η πνευμονία.

Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν: Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης,

Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (χρόνια χρήση κορτιζόνης και νεοπλάσματα), με νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία, με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη.

Τα βασικά μέτρα προφύλαξης είναι τέσσερα: 

Τήρηση των κανόνων της υγιεινής των χεριών, με συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό.

Τήρηση των βασικών αρχών υγιεινής, βήχας και φτέρνισμα στο μανίκι ή το μαντίλι σας. Εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης.

Έγκαιρη λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής. Αφορά κυρίως άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν από γρίπη.

Αν ένα άτομο νοσήσει, πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να αποφεύγει τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα επτά ημερών.

Επιπρόσθετα, όταν αισθανθεί κάποιος έντονη αδιαθεσία που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, μυαλγίες ή/και βήχα είναι σκόπιμο να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό για συμβουλές.

Δεν πρέπει να πάρει από μόνος του κανένα αντιβιοτικό, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς (όπως η γρίπη), ενώ συγχρόνως δεν θα είναι δραστικά αν τα χρειαστούμε για τις επιπλοκές τις γρίπης, όπως π.χ. η πνευμονία

Σχετικά Άρθρα