ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε «επικίνδυνο» μονοπάτι ο τομέας της υγείας

29 Ιουνίου 2023, 18:56

images

Στην ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς στον χώρο της υγείας και στις διαδικασίες ελέγχου που ακολουθούνται στο ΓεΣΥ, επικεντρώθηκε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Cyprus Integrity Forum, με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρο Αγαθαγγέλου να αναφέρει ότι ο τομέας της υγείας βρίσκεται σε «επικίνδυνο» μονοπάτι.

Σκοπός της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, ήταν να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα εφαρμογής Medical Auditing (Κλινικού Ελέγχου), διασφαλίζοντας την Ιατρική Αναγκαιότητα (Medical Necessity) και την Ιατρική Καταλληλότητα (Μedical Αppropriateness) στην εφαρμογή συστημάτων υγείας.

Κατά τη συζήτηση, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου, υποστήριξε ότι ο τομέας της υγείας βρίσκεται στο πιο επικίνδυνο μονοπάτι, καθώς δεν παρέχεται ο απαραίτητος έλεγχος στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή, σημείωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ελέγχει μόνο εάν έχει γίνει ή εάν πληρώθηκε μία ιατρική πράξη, αλλά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) είναι αρμόδιος για την πάταξη της κατάχρησης όσον αφορά τις ιατρικές πράξεις.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, επεσήμανε ότι η διαφθορά παραμένει μία πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους και στον τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι μετά από την έκθεση McKenzie αναδείχθηκε η αναγκαιότητα να γίνει ένας σχεδιασμός αναφορικά με το τι καθόριζε η μελέτη.

«Υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας και διαφθοράς», είπε, σχολιάζοντας ότι όποιος το διαπιστώσει αυτό στοχοποιείται», είπε, προσθέτοντας ότι εξαρτάται πώς ορίζει ο καθένας την διαφθορά και ότι υπάρχει ανάγκη για εισήγηση λύσεων.

«Απαιτούμε να ενεργοποιήσουμε ο καθένας με τον ρόλο του, ο λόγος που έχουμε τόσα προβλήματα είναι γιατί εκεί που έγιναν οι πολιτικές διαβουλεύσεις, είμασταν αδιάβαστοι», είπε, σημειώνοντας την απουσία ενός capacity planning.

Σημείωσε, επίσης, ότι το νομοθετικό πλαίσιο πάσχει.

Σύμφωνα με τον κ. Αγαθαγγέλου το ΓεΣΥ δεν ξεκίνησε σωστά και για αυτόν τον λόγο υπάρχουν οι διαπιστώσεις που γίνονται σήμερα.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Συνηγόρου του Ασθενή, πρόσθεσε ότι η δημιουργία του αναιρεί την ιδιότητα και τον ρόλο του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ.

Θέλουν «name and shame»

Ο Επίτροπος Εποπτείας ΓΕΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής, υποστήριξε ότι δεν έγινε τίποτα σχετικά με τις γνωματεύσεις του γενικού εισαγγελέα για τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε οι εκθέσεις του Γραφείου του Επιτρόπου να μπορούν να δημοσιεύονται, όπως οι εκθέσεις που είναι σχετικές με την άσκηση ιατρικής στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Σύμφωνα με τον κ. Καϊσή, «ζητήθηκε να αναρτώνται οι εκθέσεις απαλείφοντας τα ονόματα. Απαγορεύτηκε να φαίνονται οι εκθέσεις δημόσια. Θέλουμε όμως να φαίνονται γιατί αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση του συστήματος αλλά και οι δικαιούχοι να ξέρουν τα δικαιώματα τους».

Κενά στον έλεγχο και στη διαφάνεια

Επίσης, σημειώθηκε ότι ο ΟΑΥ αγοράζει υπηρεσίες από εταιρεία για να διενεργεί έλεγχο, χωρίς να εξετάζει εάν δούλεψαν σωστά κάποιοι γιατροί.

«Η διαφάνεια δεν υπάρχει ούτε διασφαλίζεται. Οι πάροχοι δεν μπορούν να ελέγξουν στον ΟΑΥ», σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο ΟΑΥ πρέπει να ξέρει τι πληρώνει, ποιες ιατρικές πράξεις έγιναν και εάν ήταν αναγκαίο να γίνουν.

Συμπλήρωσε ότι ο ΟΑΥ δεν ενδιαφέρεται για τα θέματα ποιότητας και ηθικής, καθώς για αυτά ο ΟΑΥ υποστηρίζει ότι είναι αρμοδιότητα του ΠΙΣ και ασχολείται μόνο με το οικονομικό σκέλος του συστήματος.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα