ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε εκστρατεία για τη Νόσο του Huntington συμμετείχε το ΙΝΓΚ

29 Μαΐου 2023, 16:48

images

Στην εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού «Light it up for HD», για τη Νόσο του Huntington (HD) συμμετείχε για 7η χρονιά και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο Μάιος είναι ο μήνας ενημέρωσης του κοινού για τη Νόσο. Κτίρια, μνημεία και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο φωτίζονται με μπλε και μωβ, προσθέτει.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) είναι το τριτοβάθμιο κέντρο παραπομπής για ασθενείς με HD και τις οικογένειές τους, οι οποίοι υποβάλλονται σε γενετικό έλεγχο, γενετική συμβουλευτική, φυσιοθεραπεία, και τυγχάνουν παρακολούθησης.

Το Τμήμα Νευροεπιδημιολογίας του INΓK, με Διευθύντρια την Δρ. Ελένη Ζάμπα Παπανικολάου, έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για τη νόσο του HD και πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση από το European Huntington’s Disease Network (EHDN) για τη διεξαγωγή έρευνας που μελετά την επίδραση των πρωτεϊνών μέσω μη στοχευμένης πρωτεομικής ανάλυσης δειγμάτων ορού από Κύπριους ασθενείς με HD.

«Οι εργασίες αυτές αποκάλυψαν διάφορα βιολογικά μονοπάτια που φαίνεται να εμπλέκονται στην HD είτε κατά τη διάρκεια των προ-συμπτωματικών είτε των συμπτωματικών σταδίων της HD. Αυτό μπορεί να προσφέρει κάποιες ενδείξεις για τους μοριακούς μηχανισμούς, τις οδούς και τα κυτταρικά συστατικά που καθορίζουν την HD και πώς αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως πιθανοί θεραπευτικοί στόχοι», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η νόσος του Huntington είναι μια σπάνια, προοδευτική, αυτοσωματική επικρατούσα νόσος που επηρεάζει τους νευρώνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Χαρακτηρίζεται από επανάληψη CAG στο γονίδιο HTT που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη HTT. Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν, κινητική, γνωστική και συμπεριφορική έκπτωση.



Σχετικά Άρθρα