ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε βάθος χρόνου ξεκαθαρίζει η μόλυνση στο φράγμα Άχνας

15 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Οι πρώτες ενδείξεις των αναλύσεων για την ποιότητα του νερού στο φράγμα Άχνας, μετά τη διαρροή λυμάτων από παρακείμενη κτηνοτροφική μονάδα, χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης,  αναφέρει η διευθύντρια του τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Ηλιάνα Τόφα.

Μιλώντας στη StockWatch,  η κ. Τόφα διευκρίνισε ότι «όπως διαφάνηκε από τον δειγματοληπτικό έλεγχο του νερού που έχει ληφθεί, το σημείο υδροληψίας δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί».

«Όμως», τόνισε, «θα πρέπει να γίνει συλλογή του νερού για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να διαφανεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν έχει επηρεαστεί το νερό από τα λύματα».

Σημείωσε ότι από την ημέρα που έγιναν οι καταγγελίες για διασπορά των λυμάτων στο φράγμα και στα γύρω γεωργικά τεμάχια, το νερό δεν χρησιμοποιείται.

Πρόσθεσε ότι θα γίνει νέα επιτόπια ανασκόπηση της κατάστασης, μαζί με το τμήμα Περιβάλλοντος σήμερα, Παρασκευή.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Περιβάλλοντος Λάκης Μεσημέρης δήλωσε στη StockWatch,  ότι «σε συνεργασία με το τμήμα Υδάτων θα καταρτίσουμε το πλάνο για το πώς προχωρούμε την επόμενη ημέρα της ρύπανσης, λαμβάνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα των δειγματοληπτικών ελέγχων».

Στο μικροσκόπιο της Βουλής

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στη  StockWatch, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, το θέμα της μόλυνσης του φράγματος Άχνας ενεγράφη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων στην επιτροπή Περιβάλλοντος για αυτεπάγγελτη εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοτάρχης Άχνας Νίκος Βάσιλας, προέβη την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 σε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία λόγω αστοχίας δεξαμενής εξάτμισης υγρών κτηνοτροφικών αποβλήτων, μεγάλες ποσότητες αποβλήτων διαχύθηκαν σε παρακείμενες γεωργικές καλλιέργειες, καταλήγοντας στο φράγμα Άχνας.

Την αμέσως επόμενη ημέρα των καταγγελιών, το τμήμα Περιβάλλοντος και το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή και  προχώρησαν στο προσωρινό κλείσιμο του υδατοφράκτη Άχνας, μέχρι τα τελικά αποτελέσματα των αναλύσεων δειγμάτων νερού που είχαν ληφθεί μετά τη διαρροή λυμάτων από παρακείμενη κτηνοτροφική μονάδα.

Το νερό καλύπτει για τις ανάγκες άρδευσης της περιοχής.

Σημειώνεται επίσης, ότι όπως αναφέρθηκε, η διαρροή των λυμάτων υπολογίζεται ότι έχει επεκταθεί σε ενάμιση χιλιόμετρο μακριά από την κτηνοτροφική μονάδα, καλύπτοντας πατατοκαλλιέργειες, σιτηρά, πορτοκαλεώνες και πευκόφυτη περιοχή.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα