ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σ. Δράκου: Μεταρρυθμίσεις για πρόσβαση παιδιών σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη

23 Ιανουαρίου 2023, 16:24

images

Στην προώθηση νομικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό την ευκολότερη πρόσβαση των παιδιών σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη προέβη η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα. Στέφη Δράκου, καθώς επίσης ενημερώθηκε για το σημαντικό έργο που επιτελείται στο Σπίτι του Παιδιού με τη Διοίκηση του ανθρωπιστικού οργανισμού “Hope For Children” CRC Policy Center που έχει αναλάβει από το 2017 τη στελέχωση και διαχείριση της συγκεκριμένης Δομής.

Στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σπίτι του Παιδιού (ΣτΠ), η κ. Δράκου συνεχάρη τους παρευρισκόμενους για την επιτυχή λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, καθώς επίσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε αναφορά και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει την οικοδομική επέκταση του «Σπιτιού του Παιδιού» έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες για τη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η οικοδομική επέκταση του «Σπιτιού του Παιδιού» κρίθηκε σημαντική για την καλύτερη χωροταξική διαρρύθμιση του χώρου και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ακόμη, στο πλαίσιο της συνάντησης, έγινε ξενάγηση στους χώρους του «Σπιτιού του Παιδιού» και ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του που είναι σχεδιασμένη κατά το πρότυπο του Ισλανδικού μοντέλου «Barnahus», προσφέροντας ολιστικές υπηρεσίες για το παιδί και την οικογένεια του κάτω από την ίδια στέγη.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα σπίτι “καταφύγιο” για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στη Κύπρο, αλλά και τις οικογένειές τους, το οποίο αποτελεί το μέρος στο οποίο λαμβάνουν την απαραίτητη κοινωνική και ψυχολογική στήριξη σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, δηλαδή τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, την Αστυνομία, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας.

Η Ανώτερη Εκτελεστική Διευθύντρια του οργανισμού Hope For Children, κα. Άντρια Νεοκλέους, αφού ευχαρίστησε την έντιμη Υπουργό για την άριστη συνεργασία που αναπτύχθηκε, και επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για συνεχή εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε φιλικές προς αυτά διαδικασίες και εξειδικευμένες υπηρεσίες διασφαλίζοντας πάνω από όλα το καλύτερο τους συμφέρον.

Προστίθεται ότι το «Σπίτι του Παιδιού» λειτουργεί με την άμεση εμπλοκή και συστηματική συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, της Αστυνομίας Κύπρου, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας.

Επιπλέον, την επίβλεψη και την επιδότηση της λειτουργίας του έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας 2016-2019.

Σχετικά Άρθρα