ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρεκόρ στο παρατεταμένο διάστημα υψηλών θερμοκρασιών

21 Ιουλίου 2023, 10:07

images

Νέα προειδοποίηση εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σήμερα με τη μέγιστη να φθάνει γύρω στους 41 βαθμούς.

Όπως αναφέρει, το επίπεδο επικινδυνότητας είναι κίτρινο με τη μέγιστη θερμοκρασία να ανέρχεται στους 41 βαθμούς κελσίου σε περιοχές του εσωτερικού και γύρω στους 32 βαθμούς κελσίου στα ψηλότερα ορεινά. Η προειδοποίηση θα ισχύει από σήμερα στις 11 μέχρι τις 18:00.

Παρατεταμένο διάστημα με καύσωνα

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch, ο Μιχάλης Μούσκος, Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός στο Τμήμα Μετεωρολογίας, «έχουμε ένα παρατεταμένο διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες το οποίο ξεκίνησε από τις 12 Ιουλίου και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει μέχρι το τέλος του μήνα αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά».

«Είχαμε μια επιδείνωση το περασμένο Σαββατοκύριακο που η θερμοκρασία είχε φτάσει κοντά στους 45 βαθμούς, συγκεκριμένα 44,6. Η πρόγνωση για τις απόμενες μέρες (σήμερα αύριο) είναι για 41 βαθμούς στο εσωτερικό και τα υψηλότερα ορεινά στους 32. Όμως δυστυχώς αυτές οι θερμοκρασίες (41 βαθμοί) δεν είναι οι πιο ψηλές που αναμένουμε τις επόμενες μέρες. Κυριακή, Δευτέρα αλλά και Τρίτη φαίνεται ότι οι θερμοκρασίες το πιθανότερο να είναι κοντά τους 43 χωρίς να αποκλείουμε και τους 44 τοπικά στο εσωτερικό», επεσήμανε

«Άρα Κυριακή και Δευτέρα θα υπάρξει περεταίρω άνοδος της θερμοκρασίας της τάξεως των 2 βαθμών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι  δεν φαίνεται στη συνέχεια να πέφτει κάτω από τους 40, παρόλο που υπάρχει κάποια κάμψη της θερμοκρασίας από την Τετάρτη».

«Είμαστε σε μια παρατεταμένη περίοδο πολύ ψηλών θερμοκρασιών. Αν συμπληρώσει όλο τον μήνα θα έχουμε 20 μέρες με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές σε συνθήκες καύσωνα τις κύριες ώρες του μεσημεριού. Οπότε είναι μια μεγάλη περίοδος αυτή. «Είχαμε και παλιά περιόδους 6-9 ημερών αλλά σίγουρα μέχρι 20 μέρες δεν είχαμε στο παρελθόν. Οπότε αν επαληθευθεί θα είναι η πιο μακρά περίοδος συνθηκών πολύ ψηλών θερμοκρασιών», τόνισε.

Ο καιρός τις επόμενες μέρες

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά και θερμός, ενώ παροδικά στα δυτικά παράλια, ενδέχεται να παρατηρούνται τοπικά αυξημένες χαμηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί και τοπικά ως βορειοδυτικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά μέχρι το απόγευμα κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και τοπικά μέτριοι, 4 Μποφόρ. Παροδικά ωστόσο, στα νότια και στα ανατολικά παράλια, οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, ενώ στα νοτιοδυτικά το απόγευμα, παροδικά θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 33 στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά παράλια, γύρω στους 36 στα νοτιοανατολικά, στα ανατολικά αλλά και στα βόρεια παράλια και στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το βράδυ, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος, ωστόσο αργότερα, τοπικά στα παράλια, ενδέχεται να παρατηρείται παροδικά αυξημένη χαμηλή νέφωση. Κατά τις αυγινές ώρες, τοπικά είναι πιθανό να σχηματιστεί και αραιή ομίχλη, ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές περιοχές του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και στα βόρεια παράλια νοτιοανατολικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και γύρω στους 20 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά και ιδιαίτερα θερμός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο, για να κυμανθεί αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή.

Τη Κυριακή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά και ιδιαίτερα θερμός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο, για να κυμανθεί αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή.

Τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά και ιδιαίτερα θερμός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο, για να κυμανθεί αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή.

Σχετικά Άρθρα