ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πυρά πρώην επιθεωρήτριας για απειλές και εκβιασμούς- «Αχούρι» οι αποθήκες ΥΥ

24 Απριλίου 2024, 06:00

images

Κατόπιν απειλών και εκβιασμών υποστηρίζει ότι υπέγραψε το 2018 το τυποποιημένο πιστοποιητικό το οποίο ζητούσαν οι προμηθευτές του εξωτερικού για να παραδώσουν φάρμακα στις φαρμακευτικές αποθήκες του Υπουργείου Υγείας, η τότε επιθεωρήτρια Κανόνων Ορθής Παρασκευαστικής Πρακτικής και Διανομής Φαρμάκων στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Άννα Παφίτου.

Την ίδια ώρα, κάνει λόγο για επιθεώρηση - φιάσκο με σκοπό να βαφτιστεί το αχούρι όπως αναφέρει, νόμιμη αποθήκη.

Απαντήσεις στην έκθεση γεγονότων

Συγκεκριμένα, κ. Παφίτου με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνει τις δικές τις απαντήσεις σχετικά με την αναφορά που γίνεται στο όνομα της στην έκθεση γεγονότων που ετοίμασαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για τις αποθήκες φαρμάκων.

«Σχετικά με αναφορά που γίνεται στο όνομα μου, ότι τάχα εξέδωσα επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο στα Αγγλικά ότι οι αποθήκες πληρούσαν τους όρους ορθής φύλαξης φαρμάκων έχω να αναφέρω ότι αυτό δεν ήταν επιστολή αλλά ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό το οποίο ζητούσαν οι προμηθευτές φαρμάκων του εξωτερικού (βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας) για να τους προμηθεύσουν φάρμακα στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας (για αυτό και ήταν στα Αγγλικά)»,υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι, στην έκθεση γεγονότων αναφέρεται ότι στις 17/06/2016 η κ. Άννα Παφίτου, απέστειλε επιστολή στην Αναπληρώτρια διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών (η οποία έχει αφυπηρετήσει), σχετικά με τη λειτουργία των Φαρμακευτικών αποθηκών όπου έθετε θέμα ακαταλληλότητας.

Πιστοποίηση στην αγγλική γλώσσα, ψυχολογική βία από διευθυντή

Στις 2 Μαΐου 2018 η κ. Άννα Παφίτου με νέα επιστολή της, «προς κάθε ενδιαφερόμενο παρέχει πιστοποίηση στην αγγλική γλώσσα ότι οι φαρμακευτικές αποθήκες ακολουθούν τους κανόνες ορθής διανομής αναφορικά με την παραλαβή αποθήκευση και διανομή φαρμάκων».

«Σκέφτηκε κανείς πως να αρνηθεί μια υπάλληλος Α13 κλίμακας σε ένα Διευθυντή που εξασκούσε συστηματικά ψυχολογική βία εναντίον της -έχω και αποδεικτικά στοιχεία και το γνωρίζει και ο Γενικός Ελεγκτής- και να αρνηθεί τους ψυχολογικούς εκβιασμούς του τύπου: "Αν δεν εκδώσεις το χαρτί θα μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα. Θα μείνουν οι καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα. Ποια ήμουν εγώ για να τα βάλω με ολόκληρο Υπουργείο Υγείας;», προσθέτει.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, για να έχει ήσυχη την συνείδηση της, ενημέρωσε προφορικώς μέσω τηλεφώνου τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

«Παρακαλώ λάβετε υπόψη ότι σύμφωνα με τους Κανόνες Ορθής Πρακτικής Διανομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επιλογή των πελατών είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι χονδρέμποροι πρέπει να εξασφαλίζουν ότι προμηθεύουν φάρμακα μόνο σε πρόσωπα τα οποία κατέχουν τα ίδια άδεια χονδρικής πώλησης ή τα οποία έχουν άδεια ή είναι εξουσιοδοτημένα να χορηγούν φάρμακα στο κοινό. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η άδεια Χονδρικής Πώλησης ουδέποτε εκδόθηκε για τις Αποθήκες Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας για αυτό μου ζητούσαν να εκδίδω αυτό το πιστοποιητικό το λεγόμενο "Tο whom it may conern"», σημείωσε.

Στημένο παιχνίδι η επιθεώρηση

Στην ίδια ανάρτηση, η κ. Παφίτου, προσθέτει ότι «η δήθεν επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2019 από λειτουργούς των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών -υφιστάμενους μου- ήταν ένα φιάσκο -ένα στημένο παιχνίδι- για να βαφτίσουν νόμιμη αποθήκη αυτό το αχούρι».

«Ήθελαν με συνοπτικές διαδικασίες να εκδώσουν άδεια Χονδρικής της αποθήκης φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας. Τους ανέτρεψα τα σχέδια διότι έστησα πόδι και δεν τους άφησα να βαφτίσουν νόμιμη αυτήν την τρώγλη».

Στη συνέχεια, όπως καταγγέλλει η κ. Παφίτου, κατόπιν αυτού, αρχές Ιανουαρίου 2020 ο τότε Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών τη μετακίνησε από το πόστο της, με ασήμαντη αφορμή, στην επιθεώρηση των φαρμακείων.

Όπως έγραψε χθες το YgeiaWatch, η έκθεση γεγονότων που στάλθηκε στον Υπουργό Υγείας, την Ελεγκτική Υπηρεσία και την Βουλή, αποκαλύπτει επιστολές μεταξύ των λειτουργών των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, από τις οποίες ορισμένες επισημαίνουν την ακαταλληλότητα του κτιρίου.

Στην έκθεση την, αναλύεται το ιστορικό της ενοικίασης του συγκεκριμένου υποστατικού από το Υπουργείο Υγείας, η αλληλογραφία επί σειρά ετών μεταξύ των εμπλεκομένων και οι συζητήσεις για μεταφορά των φαρμάκων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και του οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα