Πυρά για διαγωνισμό προσφορών του ΟΑΥ
20 Φεβρουαρίου 2026, 10:57
Έντονες επιφυλάξεις εξέφρασε το Despina Children’s Diabetes Foundation αναφορικά με νέο διαγωνισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για την προμήθεια Συστημάτων Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης (CGM), κάνοντας λόγο για διαβούλευση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Ίδρυμα έλαβε στις 11 Φεβρουαρίου επιστολή από τον ΟΑΥ με την οποία ο Οργανισμός γνωστοποιούσε την πρόθεση του να προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό και ζητούσε τις απόψεις του επί των τεχνικών χαρακτηριστικών των συστημάτων, βάσει της εμπειρίας του ως εκπρόσωπος χρηστών.
Το Despina Foundation ανταποκρίθηκε εντός της προθεσμίας, αποστέλλοντας στις 16 Φεβρουαρίου, αναλυτική και τεκμηριωμένη επιστολή με εισηγήσεις και τεχνικές παρατηρήσεις.
Διαγωνισμός χωρίς ουσιαστική αξιοποίηση των θέσεων τους
Ωστόσο σύμφωνα με το Ίδρυμα, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν.
Μεταξύ άλλων, το Despina Foundation έχει τονίσει την ανάγκη πρόσβασης των ασθενών σε διεθνώς τεκμηριωμένες και αξιόπιστες τεχνολογίες, τη σημασία συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών, καθώς και την ανάγκη θέσπισης αυστηρών και αντικειμενικών κριτηρίων ποιότητας.
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του ότι η πρόσβαση στα απαραίτητα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τη διαχείριση του διαβήτη πρέπει να παραμένει απολύτως δωρεάν για τους ασθενείς.
Το Ίδρυμα έθεσε ερωτήματα προς τον ρόλο της διαβούλευσης, διερωτώμενο πώς διασφαλίζεται η ασθενοκεντρική πολιτική όταν, όπως υποστηρίζει, οι τεκμηριωμένες θέσεις των ίδιων των χρηστών δεν ενσωματώνονται.
Η δημόσια υγεία δεν είναι διαγωνισμός κόστους
Ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των συστημάτων CGN για την καθημερινή διαχείριση του διαβήτη, καθώς καθοδηγούν αποφάσεις χορήγησης ινσουλίνης και επηρεάζουν άμεσα τον γλυκαιμικό έλεγχο και τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.
«Η ακρίβεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη, η ασφάλεια δεν μπορεί να υποβαθμίζεται και η ποιότητα δεν μπορεί να θυσιάζεται στο όνομα της χαμηλότερης τιμής», ανέφερε χαρακτηριστικά το Ίδρυμα, σημειώνοντας ότι τα παιδιά με διαβήτη δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο δοκιμής εμπορικών επιλογών.
Επιμονή για ουσιαστική συμμετοχή των ασθενών
Το Ίδρυμα ανέφερε πως επιμένει στην ένταξη και αποζημίωση αξιόπιστων και διεθνών τεκμηριωμένων συστημάτων CGM, ζήτησε θεσμοθέτηση ουσιαστικής και όχι προσχηματικής διαβούλευσης με τους εκπρόσωπους των ασθενών και κάλεσε τον ΟΑΥ να επανεξετάσει τα τεχνικά κριτήρια του διαγωνισμού.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε ρύθμιση που μεταφέρει άμεσα ή έμμεσα οικονομικό ή θεραπευτικό κόστος στους ασθενείς, τονίζοντας ότι η πρόσβαση στην ποιότητα αποτελεί δικαίωμα και όχι προνόμιο.
Tags: άτομα με διαβήτη, διαβήτης, ΟΑΥ
