ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠτΔ: Άρχισε η οριζόντια εφαρμογή διάστασης φύλου

02 Φεβρουαρίου 2024, 15:28

images

Άρχισε ήδη να υλοποιείται η οριζόντια εφαρμογή της διάστασης του φύλου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του κατά την Τελετή Υπογραφής της Δήλωσης Πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων, η οποία έγινε το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Σημειώνεται ότι η Δήλωση Πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος, με τον ΠτΔ να δηλώνει ότι αναμένει να εφαρμόσουν τη Δήλωση Πολιτικής έμπρακτα στα Υπουργεία και Υφυπουργεία.

O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ουσιαστική προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε πρακτικό επίπεδο και όχι απλώς σε θεωρητικό «αποτελεί βασική αρχή και αξία κάθε χώρας που θέλει να συγκαταλέγεται στις Δημοκρατίες, κάθε χώρας που σέβεται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ως εκ τούτου βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της διακυβέρνησής μας, αλλά και εμένα προσωπικά».

Προς επίτευξη των στόχων της Κυβέρνησης και σε συνέχεια και του Κώδικα Δεοντολογίας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Οκτωβρίου 2023, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάλεσε τους/τις Υπουργούς, Υφυπουργούς και Επιτρόπους να υπογράψουν και να υιοθετήσουν τη Δήλωση Πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων, η οποία προσυπογράφεται και από την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων.

Η Δήλωση, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αποτελεί μια θεσμική διακήρυξη προώθησης της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και πρόληψης κάθε μορφής έμφυλης διάκρισης, με τη θεσμική πλέον δέσμευση, από αυτή τη στιγμή και εντεύθεν, ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή στις όποιες σεξιστικές και παρενοχλητικές συμπεριφορές στη βάση του φύλου, στις δραστηριότητες και στη λειτουργία του κάθε Υπουργείου, Υφυπουργείου και Γραφείου Επιτρόπου».  

Απευθυνόμενος προς τους/τις Υπουργούς, Υφυπουργούς και Επιτρόπους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι αναμένει να εφαρμόσουν τη Δήλωση Πολιτικής έμπρακτα στα Υπουργεία και Υφυπουργεία, υποδεικνύοντας ότι «πρώτοι και πάνω από όλους εμείς μέσα από τη συμπεριφορά μας, τη στάση και προσέγγισή μας πρέπει να αποτελούμε πρότυπα». 

«Η πλήρης εφαρμογή των όσων καταγράφονται στη Δήλωση, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αποφασιστικότητάς μας να εφαρμόσουμε στην πράξη την αρχή της Ισότητας των Φύλων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Θεσμική Διακήρυξη αποτελεί έμπρακτη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι στη βάση της αρχής της ισότητας των φύλων, λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για τη διασφάλισή της, μεταξύ του προσωπικού των Υπουργείων, Υφυπουργείων και Γραφείων Επιτρόπων και σε οποιονδήποτε ή οποιανδήποτε επηρεάζεται από τις δράσεις τους.

«Η καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων αποτελεί ευθύνη όλων μας και απαιτείται συλλογική προσπάθεια προαγωγής της έμφυλης Ισότητας», τόνισε. «Οφείλουμε ως Κυβέρνηση και ανώτατοι πολιτειακοί αξιωματούχοι να αποτελούμε καθημερινώς πρότυπα καλλιέργειας και θεμελίωσης  της κουλτούρας της ισότητας», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, επίσης, ότι «σε μια προσπάθεια ενίσχυσης και επιτάχυνσης και πιο αποτελεσματικής προώθησης της ισότητας των φύλων, έχουμε ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση του ρόλου και της σημασίας της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει πλέον συντονιστικό ρόλο στην προσπάθεια εφαρμογής της οριζόντιας ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου, σε συνεργασία με τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία». 

Όπως είπε, για επίτευξη και του εν λόγω στόχου ετοιμάστηκε, ανάμεσα σε άλλα, η Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026, η οποία εγκρίθηκε επίσημα από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Ιανουαρίου 2024. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «ως Κυβέρνηση έχουμε επίσης αποφασίσει την προώθηση ειδικού νομοσχεδίου, για θεσμοθέτηση της θέσης της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων».

Τόνισε, επίσης, ότι «η οριζόντια εφαρμογή της διάστασης του φύλου άρχισε ήδη να υλοποιείται, να προάγεται πιο ενεργά και πιο ουσιαστικά μέσω σημειολογικών θέσεων και πρακτικών». Παράλληλα, επεσήμανε ότι προωθούνται στοχευμένες δράσεις και πολιτικές με στόχο τη θεμελίωση στην πράξη της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και την αποδόμηση των όποιων έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων μάς οδηγούν χρόνια πίσω.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η Δήλωση Πολιτικής «έχει ως στόχο την επιβεβαίωση της πολιτικής μας βούλησης για την προώθηση της ισότητας των φύλων, αλλά και τη μηδενική ανοχή που επιδεικνύει η Κυβέρνηση σε οποιεσδήποτε σεξιστικές ή παρενοχλητικές συμπεριφορές στη βάση του φύλου, τόσο ανάμεσα στο προσωπικό, όσο και των επισκεπτών/τριών στα Υπουργεία και Υφυπουργεία».  

Για την εφαρμογή όλων των πιο πάνω, συνέχισε η Επίτροπος, «αξιοποιούμε το εργαλείο της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στις δραστηριότητες κάθε Υπουργείου, Υφυπουργείου και Γραφείου Επιτρόπου». Παράλληλος στόχος, πρόσθεσε, είναι η ενημέρωση ότι η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σημαίνει την αναγνώριση των διαφορετικών αναγκών των γυναικών και των ανδρών κατά τον σχεδιασμό, την εφαρμογή, την αξιολόγηση, και του αντικτύπου των πολιτικών και δράσεών μας στα δυο φύλα. Απώτερος στόχος, όπως εξήγησε, είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος για μια υγιή κοινωνία και οικονομία, ισότιμη για όλες και όλους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, θα γίνει ενημέρωση όλου του προσωπικού για την Πολιτική Δήλωση, η οποία θα αναρτηθεί σε περίοπτες θέσεις στα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία και στις ιστοσελίδες τους, ώστε να είναι ορατή σε καθημερινή βάση στο προσωπικό και τους επισκέπτες των Υπουργείων και Υφυπουργείων. «Σήμερα με την υπογραφή της Πολιτικής Δήλωσης, προχωράμε ακόμη ένα βήμα στις προσπάθειες επιτάχυνσης της προώθησης της Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στη χώρα μας», τόνισε.

Η κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι και σήμερα έχουν υιοθετηθεί κι εφαρμοστεί δράσεις και πολιτικές για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και έχουν αναδειχτεί θέματα σχετικά με την έμφυλη ισότητα σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία. Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική βούληση όπως και η θετική ανταπόκριση που επιδεικνύουν τα Υπουργεία και Υφυπουργεία σε κάθε κάλεσμα του Γραφείου της για την εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης διάκρισης αποτελεί «ένα σημαντικό στοιχείο για αλλαγή νοοτροπιών και κουλτούρας».

Εν συνεχεία, η κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι η δρομολόγηση δράσεων και πρακτικών σε κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο που κάποτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα επηρεάζουν θετικά την καθημερινότητά μας, δεν θα μπορούσε να ήταν εφικτή χωρίς την ανεκτίμητη συνεισφορά όλων των λειτουργών Ισότητας που έχουν οριστεί σε κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο και, όπως είπε, συμβάλλουν σημαντικά στην οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές και δράσεις μας.

Επιπλέον, η Επίτροπος είπε ότι η Κύπρος παραμένει χαμηλά στους δείκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν στην ισότητα των φύλων. «Οι δείκτες είναι ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε», σημείωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να αναμένουμε την κατάταξη της Κύπρου σε δείκτες και εκθέσεις για βελτίωση που αφορά στην προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.


Σχετικά Άρθρα