ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠτΒ: Κρίσιμος ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών

26 Μαΐου 2023, 16:38

images

Τον κρίσιμο του ρόλου της Κοινωνίας των Πολιτών υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στην 9η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών που έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν 56 εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίοι με την ιδιότητα του βουλευτή της Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών, τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις, παρουσία αρμόδιων αξιωματούχων του κράτους για να αναδείξουν δυσκολίες που εμποδίζουν τη αποτελεσματική λειτουργία της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών. Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο δεν συμμετείχαν μόνο οργανώσεις μέλη του ΠΣΣΕ, αλλά ήταν ανοιχτή και σε άλλες εθελοντικές οργανώσεις.

«Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών, ειδικά στο ρευστό παγκόσμιο σκηνικό, προβάλλει αναμφίβολα κρίσιμος και κομβικός, σε σχέση με τη διασφάλιση των δημοκρατικών διαδικασιών, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη θωράκιση των αρχών ενός σύγχρονου κράτους δικαίου», ανέφερε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία προέδρευσε της Συνόδου.

Η Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη το ΠΣΣΕ για τον συντονισμό, τη δραστηριοποίηση, την ανάπτυξη, των οργανωμένων συνόλων για εθελοντική προσφορά στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας ως αποτέλεσμα των απανωτών κρίσεων και πρόσφατα της οικονομικής δυσχέρειας, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, οδηγώντας σε πρωτοφανή ακρίβεια και ταλανίζοντας αρκετά νοικοκυριά και συμπολίτες μας, ειδικότερα με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Όπως ανέφερε, οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών λειτουργούν ως αντίβαρο στο δημόσιο και ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα, πέραν της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και προγραμμάτων, προασπίζόμενες τα δικαιώματα του πληθυσμού, προάγοντας την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, ενώ συμβάλλουν και στην ισορρόπηση της οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Προβαίνουν σε δράσεις που στόχο έχουν την προώθηση της έρευνας, τη στήριξη των επιχειρήσεων και βιομηχανιών για υγιές επιχειρείν, ενώ πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται και για τη δημιουργία δικτύου ασφάλειας στις ορεινές περιοχές.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι οι εθελοντικές οργανώσεις καθίστανται εναλλακτικοί φορείς κάλυψης αναγκών, με ευελιξία που ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις αυτή και των δημόσιων φορέων.

«Η αξιόλογη δράση που αναπτύσσουν οι εθελοντικές οργανώσεις αυξάνει την ανάγκη στήριξής τους στο σύγχρονο απαιτητικό περιβάλλον. Ευελπιστώ ότι η έκθεση της 9ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών θα αποτελέσει το έναυσμα για μια εις βάθος συζήτηση για όσα επιβάλλεται να γίνουν από την Πολιτεία, ώστε οι εθελοντικές οργανώσεις να συνεχίσουν τον σπουδαίο τους ρόλο αλλά και να τύχουν περαιτέρω ενίσχυσης, που θα τους επιτρέψει να καινοτομήσουν, αναλαμβάνοντας προγράμματα και δραστηριότητες για την πλήρη ανάπτυξη ατόμων, ομάδων και κοινοτήτων», ανέφερε.

Σημαντική για την υλοποίηση του στόχου τους, είναι η εδραίωση ενός υγιούς διαλόγου και ευρύτερης διαβούλευσης του εθελοντικού κινήματος με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, είπε η Πρόεδρος της Βουλής, ευελπιστώντας οι εκπρόσωποι των αρμοδίων τμημάτων να αξιοποιήσουν τα ευρήματα και αποτελέσματα της Συνόδου και με βάση τις προτάσεις των οργανώσεων που συμμετέχουν θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του εθελοντισμού και των ΜΚΟ.

«Αν δεν ήταν οι ΜΚΟ με τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις τους, δεν θα είχαμε, ως βουλευτές, ένα αντικειμενικό αποτέλεσμα για να εισαγάγουμε σε νομοθετικό πλαίσιο τις έγνοιες των πολιτών», είπε.

Η ενίσχυση των ΜΚΟ αποτελεί επιτακτική ανάγκη, κατέληξε η κ. Δημητρίου. Για να εκπληρώσουν τους στόχους τους οι εθελοντικές οργανώσεις χρειάζονται κίνητρα. Σημείωσε ότι επιβάλλεται η οικονομική ενίσχυση και χρηματοδότηση, αλλά και εθελοντές-εθελόντριες, ειδικά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και επιμόρφωσης των εθελοντών για να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες με μεγαλύτερη άνεση. Αντικίνητρο στην εθελοντική εργασία, είπε, αποτελεί η υπέρμετρη γραφειοκρατία. Το κράτος καλείται να δημιουργήσει υποστηρικτικό περιβάλλον και για τις ΜΚΟ και τους πολίτες. Να βρούμε τους τρόπους να απλουστεύσουμε τις όποιες διαδικασίες.

«Ως Βουλή, αναγνωρίζοντας την ευθύνη, διαβεβαιώνω ότι θα σταθούμε δίπλα σας μέσα από προώθηση σχετικών νομοθεσιών θα συνδράμουμε για προώθηση του στόχου σας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την προσφορά των οργανώσεων, ενώ σημείωσε ότι η Βουλή θεωρεί τις εθελοντικές οργανώσεις ως σημαντικότατο εταίρο», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ, Ηλίας Δημητρίου, ανέφερε ότι η Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών αποτελεί πρωτοποριακή πρωτοβουλία του ΠΣΣΕ, με τη συνεργασία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τόνισε ότι οι ΜΚΟ έχουν δικαίωμα σε σταθερό και βιώσιμο πλαίσιο στήριξης, ενώ είπε ότι είναι ευθύνη όλων η ανάπτυξη ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος λειτουργίας για τις ΜΚΟ και το ανθρώπινο δυναμικό που τις στελεχώνει.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι το ΠΣΣΕ συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας, με πολυσχιδές έργο, πολυεπίπεδες ενέργειες για τη στήριξη, τον συντονισμό, την προστασία και την ανάπτυξη των εθελοντικών οργανώσεων, του εθελοντισμού και με συμβολή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

«Η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων και των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία. Σήμερα πρέπει να εκτοπίσουμε τις δυσκολίες που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους, ώστε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και την ποιοτική τους εξέλιξη», κατέληξε.

Ο κ. Δημητρίου ανάγνωσε την έκθεση της 9ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία στη συνέχεια εγκρίθηκε από τους βουλευτές/αντιπροσώπους των ΜΚΟ.

Στην έκθεση αναφερόταν ότι οι ΜΚΟ συμβάλλουν στην προώθηση και αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία σε κάθε τομέα: στην πρόνοια, στην υγεία, στο περιβάλλον, στην πολιτιστική κληρονομιά και στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην εκπαίδευση, στην ειρήνη, στη δημοκρατία, στη βιώσιμη και στην αειφόρο ανάπτυξη, σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, στην ανάπτυξη της εταιρικής βιωσιμότητας και της υπευθυνότητας, στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μερικά από τα κύρια θέματα που έθιγε η έκθεση και στα οποία τοποθετήθηκαν στη συνέχεια και οι «βουλευτές» αφορούσαν τη διασφάλιση επαρκούς πρόσβασης των ΜΚΟ σε πόρους και χρηματοδότηση, με αίτημα για σύσταση ενός κεντρικού φορέα παροχής κρατικών ενισχύσεων, ενώ σημειώθηκε και η ανάγκη σχεδιασμού στρατηγικής και σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του εθελοντισμού και των ΜΚΟ.

Άλλο ζήτημα ήταν η έλλειψη επαρκών στατιστικών στοιχείων για τον εθελοντισμό στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται οι ώρες προσφοράς σε αξία, ως συμβολή στη οικονομία και στο ΑΕΠ.

Η Σύνοδος έθιξε επίσης το ζήτημα της υπέρμετρης γραφειοκρατίας και την ανάγκη αξιολόγησης του νομικού πλαισίου που ρυθμίζει τις ΜΚΟ. Τάχθηκαν υπέρ της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, όπως προβλέπεται από τις σχετικές νομοθεσίες, ενώ αναφέρθηκαν και στην εφαρμογή του μοντέλου αξιολόγησης των ΜΚΟ στη βάση κινδύνων στο πλαίσιο της στρατηγικής εκσυγχρονισμού των ΜΚΟ και της αντιμετώπισης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Οι εθελοντικές οργανώσεις ζήτησαν επίσης φορολογικά κίνητρα, αλλά και ενημέρωση για τις νέες νομοθεσίες που τους αφορούν, όπως ο νόμος της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων. Έθεσαν εκ νέου το αίτημα για ζωντανή κάλυψη των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής.



Σχετικά Άρθρα