ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηλή μετάδοση με χαμηλό ποσοστό θανάτων προβλέπει το ECDC για το χειμώνα

07 Οκτωβρίου 2022, 14:20

images

Ψηλά ποσοστά μετάδοσης με χαμηλό όμως ποσοστό θανάτων σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, προβλέπουν τα μοντέλα που ανέπτυξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), όπως ανέφερε η δρ Άντρεα Άμμον, στην παρουσίασή της στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για το μέλλον μετά την πανδημία, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό την Παρασκευή.

Η Δρ Άμμον, σε παρουσίασή της για τη δυνατότητα πρόβλεψης της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού και της ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε ότι φαίνεται ότι η αύξηση της μετάδοσης στις περισσότερες χώρες της ΕΕ επηρεάζει κυρίως άτομα άνω των 65 ετών. Όπως είπε, τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι στην ΕΕ μειώνονται τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν μία ανοδική τάση.

Το σενάριο που αφορά το προσεχές φθινόπωρο και χειμώνα δείχνει ψηλά ποσοστά μετάδοσης και αντίστοιχη επιβάρυνση του ευάλωτου πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι τα συνολικά ποσοστά θανάτων αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερα από προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Σημείωσε ότι τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από την κοινωνικοποίηση, την επίδραση των διακοπών των Χριστουγέννων και τυχόν παραλλαγές του ιού που δεν καλύπτονται από την ανοσία που έχει αναπτυχθεί.

Η κ. Άμον υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις του ιού, και φθίνουσα προστασία των εμβολίων και των προηγούμενων νοσήσεων. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο να καλυφθούν τα κενά ανοσίας και να προστατευθούν με μάσκα όσοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η διευθύντρια του ECDC αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης, προωθώντας τον ψηφιακό και υγειονομικό γραμματισμό και με τη δημιουργία έμπιστων πηγών πληροφόρησης.

Για την ευλογιά των πιθήκων, η κ. Άμμον είπε ότι στις 29 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ σημειώθηκαν 20.083 περιστατικά, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ τα κρούσματα μειώνονται από το τέλος Ιουλίου. Σημείωσε ότι τα μοντέλα προβλέψεων που ανέπτυξαν βασίζονται στο να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης, προσεγγίζοντας τα άτομα με το μεγαλύτερο ρίσκο. Σημείωσε τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης, τον περιορισμό των κρουσμάτων και την ανίχνευση των επαφών τους, καθώς και την ανάγκη εμβολιασμού τους.

Σχετικά Άρθρα