ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηφίζουν για ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης

08 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Στην Ολομέλεια της βουλής για ψήφιση οδηγείται σήμερα το νομοσχέδιο «Ο περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης Νόμος του 2023» με σκοπό την ενίσχυση της πρόσβασης και της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η θέσπιση νέας νομοθεσίας και η κατάργηση της υφιστάμενης, ώστε να επέλθει εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης  Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Σημειώνεται ότι η χρονική δέσμευση για την υιοθέτηση των προνοιών της εν λόγω Οδηγίας από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η 12η Ιανουαρίου 2023 και εκκρεμεί διαδικασία παράβασης κατά της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της οποίας έχει ήδη ληφθεί προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, το εναρμονιστικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή την 4η Μαΐου 2023 με επιστολή του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνίας 27 Απριλίου 2023.

Η Επιτροπή Υγείας μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε τέσσερις συνεδρίες, που πραγματοποιήθηκαν στις 11, 18 και 25 Μαΐου και την 1η Ιουνίου 2023.

Ειδικότερα, με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  1. Ενίσχυση των προτύπων ποιότητας για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.
  2. Ανάληψη δράσεων για τη διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης όσον αφορά ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες, για την προώθηση της διάθεσης νερού της βρύσης σε δημόσιους και άλλους χώρους, καθώς και για την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κατανάλωση του νερού της βρύσης.
  3. Λήψη μέτρων για μείωση της διαρροής νερού και αντιμετώπιση των αναδυόμενων ρύπων μέσω της διενέργειας επιπρόσθετων ελέγχων στο σύστημα διανομής νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
  4. Ενημέρωση των καταναλωτών σε σχέση με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

Παράλληλα, ορισμένοι φορείς υπέβαλαν εισηγήσεις ή εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις.

Το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε στην επιτροπή αναθεωρημένο κείμενο, στο οποίο προβλέπεται ότι οι φορείς ύδρευσης οι οποίοι συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφάλειας Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης θα στερούνται του δικαιώματος ψήφου σε σχέση με αποφάσεις στις οποίες έχουν οποιοδήποτε συμφέρον.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα