ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηφίζεται την Πέμπτη η αύξηση της άδειας μητρότητας με άμεση ισχύ

27 Φεβρουαρίου 2024, 16:42

images

Κατά προτεραιότητα και με συνοπτικές διαδικασίες, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, εξέτασε σήμερα τα νομοσχέδια για επέκταση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες για τον πρώτο τοκετό, ώστε να τεθούν μεθαύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια για έγκριση και να δημοσιευθούν την επόμενη μέρα στην επίσημη εφημερίδα, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή.

Σημειώνεται ότι τα σχετικά νομοσχέδια κατατέθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη στην Βουλή και τέθηκαν κατά προτεραιότητα για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ώστε να εφαρμοσθούν το συντομότερο δυνατό και να επωφεληθούν όσο το δυνατό περισσότερες νέες μητέρες.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, δήλωσε ότι η υποστήριξη των εργαζόμενων αποτελεί κεντρική πολιτική της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πρόσθεσε ότι είναι στο στάδιο υλοποίησης σημαντικού αριθμού πολιτικών του προγράμματος διακυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της μητρότητας κατά ένα μήνα.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη, όπου έχει υπολογισθεί το κόστος από την προτεινόμενη ρύθμιση και η επίδραση στην βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και στο ύψος των εισφορών, σημειώνοντας πως δεν είναι της έκτασης που να δημιουργεί προβληματισμό στην κυβέρνηση.

«Είναι στο μέτρο των δυνατοτήτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων», ανέφερε και πρόσθεσε πως προηγήθηκε διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο ενέκρινε την προτεινόμενη ρύθμιση.

Ενημέρωσε επίσης πως από την νέα ρύθμιση θα επωφεληθούν περίπου πέντε χιλιάδες νέες μητέρες τον χρόνο, ενώ αναφορικά με το κόστος είπε ότι έχει υπολογισθεί περίπου στα €4.4 εκατ. ετησίως.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε περαιτέρω ότι ο νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ και θα καλύψει και γυναίκες οι οποίες έγιναν πρόσφατα μητέρες, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε άδεια μητρότητας την μέρα εφαρμογής της νομοθεσίας.

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και των εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά και βουλευτές, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, εξέφρασαν την σύμφωνη γνώμη τους για την προτεινόμενη ρύθμιση, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση των εργαζόμενων μητέρων, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. 

Κάποιοι εξ αυτών εξέφρασαν ανησυχία παράλληλα, για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Προνοίας μακροχρόνια από ωφελήματα που δίδει η κυβέρνηση, όπως η διεύρυνση του καταλόγου των δικαιούχων που λαμβάνου άδεια μητρότητας.

Τοποθετήσεις βουλευτών

Σε τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι η επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας, συνιστά βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

Τόνισε όμως ότι παραμένει ανεκπλήρωτο το καθολικό αίτημα της κοινωνίας για επέκταση στις 26 εβδομάδες από το πρώτο παιδί, όπως είναι και η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι θέση του ΔΗΣΥ παραμένει για επέκταση της άδειας στις 26 εβδομάδες για όλα τα παιδιά, ενώ παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για την τροποποίηση στη νομοθεσία που κατέθεσε η κυβέρνηση για επέκταση στις 22 εβδομάδες.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η μελέτη για την επίπτωση της επέκτασης της άδειας στις 26 εβδομάδες στο ΤΚΑ, ώστε να είναι έτοιμοι να εξετάσουν το θέμα. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι το θέμα είναι κατεπείγον και το νομοθέτημα λύνει σε μεγάλο βαθμό ένα ζήτημα που απαιτούσαν οι οργανωμένοι φορείς.

Εξέφρασε την άποψη ότι έχουν επιμετρηθεί οι δυνατότητες του ΤΚΑ και σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τα θέματα επιφυλάξεων.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, χαιρέτισε την κατάθεση και άμεση προώθηση του νομοθετήματος και είπε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι αυξήθηκαν, ύστερα από πρόταση της ΔΗΠΑ, οι επιπλέον εβδομάδες για πρόωρους τοκετούς από έξι σε οκτώ εβδομάδες.

Τι προνοούν τα νομοσχέδια

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο νομοσχέδια αποσκοπούν στην  επέκταση της περιόδου της άδειας και του επιδόματος μητρότητας από 18 εβδομάδες σε 22 εβδομάδες για τον πρώτο τοκετό ή σε περίπτωση απόκτησης πρώτου παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας για τον πρώτο τοκετό.

Επίσης, σε περίπτωση απόκτησης πρώτου παιδιού μέσω υιοθεσίας, η περίοδος της άδειας και του επιδόματος μητρότητας επεκτείνεται από 16 εβδομάδες σε 20 εβδομάδες.

Επιπρόσθετα, το δικαίωμα σε άδεια και επίδομα μητρότητας επεκτείνεται μέχρι 8 εβδομάδες, στις περιπτώσεις μητέρων των οποίων το βρέφος νοσηλεύεται είτε σε θερμοκοιτίδα λόγω πρόωρου τοκετού, είτε νοσηλεύεται λόγω άλλου προβλήματος υγείας αμέσως μετά τον τοκετό.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα