ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψάχνουν τρόπο για την παραγωγή και πώληση ιατρικής κάνναβης

20 Ιουνίου 2022, 16:30

images

Σε ενέργειες που θα οδηγήσουν στην παραγωγή και παροχή της ιατρικής κάνναβης στη χώρα, προβαίνει ο Υπ. Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα καθώς εδώ και 3 χρόνια από την ψήφιση της νομοθεσίας υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή της.

Σε τηλεοπτική του παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, ο κ. Χατζηπαντέλα, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο θέματα για την ιατρική κάνναβη. Συγκεκριμένα, «το πρώτο αφορά τους ασθενείς που θέλουν να λαμβάνουν την ιατρική κάνναβη. Όταν υπάρχει αίτημα στο Υπουργείο Υγείας υπογράφεται την ίδια ημέρα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί δεν πρέπει να δώσουμε πρόσβαση σε κάνναβη σε όλο τον κόσμο». Δήλωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το μόνο που δίνεται είναι η άδεια από το Υπουργείο Υγείας και δίνεται αμέσως όταν υπάρχει αίτημα.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε, «είναι ότι ψηφίστηκε πριν 3 χρόνια μία νομοθεσία όσο αφορά την παραγωγή ιατρική κάνναβης στην Κύπρο. Και αυτό το θέμα θέλουμε να το προωθήσουμε». Πρόσθεσε, ότι κατά το τέλος Μαρτίου υπήρξε μία συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή για αυτό το θέμα, καθώς το Υπουργείο επιθυμεί σε αυτό το σημαντικό ζήτημα να μην υπάρξει κάποια διαφωνία σε οτιδήποτε με τον Γενικό Ελεγκτή.

Ο κ. Χατζηπαντέλα υπέδειξε ότι «συμφωνήσαμε μαζί με τον Γενικό Ελεγκτή ότι πρέπει να εκδοθεί ένας διαγωνισμός ο οποίος θα μας δώσει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα δουλέψει αυτό το έργο. Το κράτος δεν έχει εμπειρία πώς να δουλέψουμε την αγορά και την πώληση της ιατρικής κάνναβης». Συμπλήρωσε ότι «ακολούθως θα έχουμε την καλλιέργεια και ως εκ τούτου θα αποφασιστεί σε τι τιμή την αγοράζουμε, την πουλούμε, ποιος την αποθηκεύει κλπ.».

Ενημέρωσε επίσης ότι «θα γίνει μία έρευνα από κάποιο εξειδικευμένο οίκο, ο οποίος θα μας δώσει 2-3 εισηγήσεις όσο αφορά το τι γίνεται σε άλλες χώρες και μετά θα καταλήξουμε».

Σημαντικές οι ιδιότητες της ιατρικής κάνναβης

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης σε τηλεοπτική παρέμβαση στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι σήμερα η διαδικασία για την ιατρική κάνναβη είναι γραφειοκρατική και παίρνει αρκετό καιρό.

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να εφαρμοστούν απλές διαδικασίες, να εισαχθεί η φαρμακευτική κάνναβη και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτή οι ασθενείς μέσω των γιατρών, για όσους μπορεί να λειτουργήσει θετικά», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι «είναι εκατοντάδες οι ασθενείς που χρειάζονται την φαρμακευτική κάνναβη. Έχει πολύ σημαντικές ιδιότητες για τη διαχείριση του πόνου, όσο και για τη διαχείριση σπαστικότητας και νευρολογικών παθήσεων και θεωρούμε πολύ σημαντικό να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αυτή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι «η νομοθεσία ψηφίστηκε εδώ και 3 χρόνια, αλλά δυστυχώς καθυστερούμε να εφαρμόσουμε αυτό που οραματιζόμασταν, και αυτό γιατί δίνεται περισσότερη σημασία στην παραγωγή, την οποία θέλουμε στη χώρα μας, γιατί και η παραγωγή είναι πολύ σημαντική και για την οικονομία μας. Παράλληλα, όμως, πρέπει να την εισάξουμε με απλές διαδικασίες για να μπορεί ο κόσμος που την χρειάζεται να την προμηθεύεται εύκολα και γρήγορα».

Ο κ. Λαμπριανίδης, δήλωσε ότι είναι θέμα εβδομάδων να μπορεί ο ασθενής να πάρει την ιατρική κάνναβη και ότι είναι μία μεγάλη διαδικασία. «Πρέπει να διαχωριστεί από τη διαδικασία παραγωγής στη χώρα μας. Έχουμε ήδη μιλήσει με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος μας ζήτησε ένα περιθώριο λίγων ημερών γιατί προσπαθεί να δει το θέμα και ανάλογα με την ενημέρωση που θα έχουμε θα προχωρήσουμε τόσο προς τη Βουλή αλλά και προς την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Παράπονο από ΟΣΑΚ

Το εν λόγω ζήτημα έφερε στην επιφάνεια δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο οποίο επικαλείται ότι υπάρχουν προβλήματα και ταλαιπωρία στην υγεία των ασθενών εξαιτίας της έλλειψης της ιατρικής κάνναβης, καθώς οι αρμόδιοι φορείς καθυστερούν να εφαρμόσουν τη νομιμοποίηση της χρήσης της.

Όπως αναφέρει, «ο νόμος για την καλλιέργεια, εισαγωγή και χρήση της ψηφίστηκε το 2019. Ωστόσο από τότε φαίνεται ότι οι αρμόδιοι- «αναρμόδιοι» δεν βρίσκουν τρόπο εφαρμογής της».

Επομένως, η ΟΣΑΚ αρνείται να δεχθεί την παρατηρούμενη καθυστέρηση και τονίζει ότι είναι απαράδεκτο ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται άμεσα τη φαρμακευτική κάνναβη για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης των προβλημάτων υγείας  τα οποία αντιμετωπίζουν – όπως το χρόνιο πόνο κ.ά., να μην  μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή.

«Μετά λύπης του το οργανωμένο κίνημα των ασθενών παρατηρεί ότι η νομοθετική κατοχύρωση της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο επί της ουσίας δε σημαίνει απολύτως τίποτα, μιας και δε διατίθεται προς τους ασθενείς για χρήση. Όπως έχει διαφανεί λανθασμένα συγχέεται το θέμα της πρόσβασης με την παραγωγή ιατρικής κάνναβης, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται οποιαδήποτε πρόοδος επί του θέματος», σημειώνει.

Υποδεικνύει επίσης ότι «το Υπουργείο Υγείας αντί να ασχολείται με τα σημαντικά ζητήματα τα οποία άπτονται της πρόσβασης των ασθενών στην ιατρική κάνναβη, έχει δυστυχώς εγκλωβιστεί στα θέματα της παραγωγής τα οποία καμιά σχέση έχουν με το αίτημα και τις ανάγκες των εκατοντάδων ασθενών για πρόσβασή τους στην ιατρική κάνναβη».

Ως εκ τούτου, η ΟΣΑΚ τονίζει ότι επιτέλους θα πρέπει να αποσυνδεθεί η καλλιέργεια και παραγωγή με τη διάθεσή της και η πολιτεία να φροντίσει να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας, διασφαλίζοντάς τους ένα καλύτερη ποιότητα ζωής.

 Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα