ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψάχνουν φόρμουλα για ασφαλιστική κάλυψη γιατρών

30 Νοεμβρίου 2023, 15:56

images

Τη φόρμουλα ώστε να ρυθμιστεί το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία και αφορά τη σύναψη ασφαλιστικής κάλυψης έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια ιατρών, ως προϋπόθεση για την έκδοση ετήσιας άδειας για άσκηση επαγγέλματος, ψάχνουν οι αρμόδιοι.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την έκδοση τέτοιας άδειας, η σύναψη και διατήρηση σε ισχύ ασφαλιστικής σύμβασης έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου συμφώνησε ότι αυτή η πρόνοια είναι προς το συμφέρον και των γιατρών αλλά και των ασθενών.

«Εμείς δεν συμφωνούμε με τις τιμές. Κάνουμε διαβούλευση με τις ασφαλιστικές και το κάθε μέλος μας, πάει από μόνο του στην εταιρεία που θέλει και προχωρεί στη σύναψη ασφάλισης. Υπάρχουν διαφορετικές καλύψεις ανάλογα και με την κάθε ειδικότητα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) Μαρίνος Σωτηρίου, εξέφρασε την ανησυχία για το πως θα προχωρήσει αυτό πρακτικά αφού όπως υποστήριξε, αυτή η απόφαση, θα αυξήσει το κόστος της υγείας στην Κύπρο.

«Πολλοί ασθενείς ξέροντας ότι υπάρχει αυτή η ασφάλιση θα προβαίνουν σε πιο πολλές καταγγελίες για αμέλεια. Μπορεί επίσης οι εταιρείες να αυξήσουν το κόστος του ασφάλιστρου αφού θα είναι υποχρεωτικό. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κόστος θα είναι βιώσιμο, αλλά και να καθοριστεί το ποσό του ασφαλίστρου για να μην κάνει η κάθε ασφαλιστική ό,τι θέλει,», τόνισε.

ΟΚΥπΥ: Στο τελικό στάδιο για σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης

Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ, Οργανισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο για σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης των ιατρών αφού, όπως τονίστηκε, μέχρι σήμερα αυτή καλύπτεται από το κράτος. 

Η αντιπρόεδρος της επιτροπής υγείας, Σάβια Ορφανίδου, δήλωσε ότι «είναι μια πρόταση η οποία αγκαλιάστηκε για τη φιλοσοφία της από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθότι είναι και προς όφελος των ασθενών αλλά είναι και κάτι που το ζητούν και οι ίδιοι οι γιατροί με στόχο πάντοτε την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς».

«Υπήρξαν κάποιοι επιμέρους προβληματισμοί και ανησυχίες όσον αφορά κάποια λεκτικά σημεία αλλά και τη συμπερίληψη κάποιων συγκεκριμένων ομάδων μέσα στην πρόταση νόμου καθώς επίσης και κάποιες μεταβατικές διατάξεις», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά συμφωνήσαμε ότι θα τα δούμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση αλλά με στόχο να περάσει το συντομότερο δυνατόν αυτή η πρόταση νόμου που θα καλύπτει αυτό το νομικό κενό που υπάρχει σήμερα ως νομική υποχρέωση για όλους τους γιατρούς», τόνισε.

«Γιατί υπάρχει νομική υποχρέωση στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ είτε είναι στο δημόσιο είτε ιδιωτικό νοσηλευτήριο αλλά δεν υπάρχει στο πλαίσιο εκτός ΓΕΣΥ. Συνεπώς εμείς καλύπτουμε αυτό το νομικό κενό με αυτή την πρόταση νόμου», κατέληξε.


Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα