ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μόνο σε «ασφαλισμένους» γιατρούς η έκδοση άδειας

10 Νοεμβρίου 2023, 17:32

images

Το κενό που υπάρχει για υποχρεωτική ασφαλιστική σύμβασης έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια για τους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, θα καλύψει η πρόταση νόμου για τροποποίηση του Περί Ιατρών Νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές της Επιτροπής Υγείας της Βουλης, Ευθύμιος Δίπλαρος, Σάβια Ορφανίδου και Χαράλαμπος Πάζαρος.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Ιατρών (Σύλλογοι, Πειθαρχία και Ταμείον Συνταξεων) Νόμο, ώστε να βελτιωθεί η διατύπωση των διατάξεών του σε σχέση με την έκδοση ετήσιας άδειας επαγγέλματος και να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την έκδοση τέτοιας άδειας, η σύναψη και διατήρηση σε ισχύ ασφαλιστικής σύμβασης έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.

Σημειώνεται ότι για τους γιατρούς εντός ΓεΣΥ, η υποχρέωση αυτή είναι σε ισχύ.

Στην πρόταση νόμου, τονίζεται η ανάγκη για υποχρεωτική ασφάλιση σε όποιον θέλει να λάβει την επαγγελματική άδεια για άσκηση της ιατρικής.

Τονίζεται ότι κανένα πρόσωπο δεν ασκεί το επάγγελμα του ιατρού εκτός εάν έχει εξασφαλίσει και διατηρεί σε ισχύ ετήσια άδεια επαγγέλματος.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της πρότασης, ουδεμία ετήσια άδεια επαγγέλματος εκδίδεται εκτός εάν το πρόσωπο το οποίο ασκεί το επάγγελμα του ιατρού, διατηρεί σε ισχύ ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.

Ιατρός ο οποίος ασκεί το επάγγελμα του ιατρού χωρίς να διατηρεί ετήσια άδεια σε ισχύ, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €2 χιλ. 

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα