ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτόκολλο για θερμική καταπόνηση

20 Ιουλίου 2022, 15:06

images

Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, Τμήμα Μετεωρολογίας και Αθλητιατρική Εταιρεία, τονίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές καθώς και οι μικρότερες ηλικίες από τις ακραίες καιρικές συνθήκες της ζέστης κατά τη διάρκεια της άθλησης.

Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΠ, παρουσιάστηκε το «Πρωτόκολλο Πρόληψης Θερμικής Καταπόνησης Αθλητών (Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιριστριών)» το οποίο έχει εκπονηθεί με βάση διεθνή ιατρικά εγχειρίδια (FIFA Football Medicine Manual, Sports Medicine Australia κ.α.) και το διάταγμα θερμικής καταπόνησης του Υπουργείου Εργασίας που στηρίζεται στις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στη διάσκεψη μίλησαν ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρος Νεοφυτίδης, καθώς και οι Δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης, Διευθυντής Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου και ο Δρ. Ευαγόρας Νικολαΐδης, πρόεδρος Αθλητιατρικής Εταιρίας Κύπρου.

Όπως σημειώθηκε στη διάσκεψη, το Πρωτόκολλο δεν είναι δεσμευτικό, αλλά ενημερώνει, κάνει συστάσεις και δίνει κατευθύνσεις στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες όλων των αθλημάτων με βάση τον «Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων» ανάλογα με τις μετεωρολογικές μετρήσεις (θερμοκρασίας και υγρασίας).

Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Σπύρος Νεοφυτίδης, τόνισε ότι οι ποδοσφαιριστές και γενικότερα όλοι οι αθλητές εμπίπτουν σε μια πολύ επικίνδυνη κατηγορία ανθρώπων όσον αφορά την καταπόνησή τους από τις καιρικές συνθήκες, στην προκειμένη περίπτωση τη ζέστη, οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο στην υγεία τους όσο και στην απόδοσή τους.

Επιπλέον, ο κ. Νεοφυτίδης σημείωσε ότι το Πρωτόκολλο αυτό κάνει συστάσεις και παρέχει οδηγίες σε όσους συμμετέχουν σε ένα αθλητικό γεγονός και εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αναφερόμενος στη στάση του ΚΟΑ, σημείωσε ότι οποιαδήποτε μη συμμόρφωση στο Πρωτόκολλο αποτελεί πράξη περιφρόνησης προς την επιστημονική κοινότητα.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και πιέσεις, για δικούς της λόγους, ώστε το Πρωτόκολλο να παραμείνει στα συρτάρια του ΚΟΑ», κατήγγειλε ο κ. Νεοφυτίδης.

Από την πλευρά του ο Δρ. Νικολαΐδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κίνδυνο που διατρέχουν οι μικρές ηλικίες και οι ερασιτέχνες αθλητές πέραν των επαγγελματιών όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες.

Είπε ότι στην Κύπρο βλέπουμε να διακόπτονται εργασίες, στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο, λόγω του κινδύνου θερμικής καταπόνησης και αναρωτήθηκε αν θα ακούσουμε ποτέ ότι γίνεται το αντίστοιχο και στον αθλητισμό.

Εκ μέρους της Αθλητιατρικής Εταιρείας, ο Δρ. Νικολαΐδης, ανάφερε ότι οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής μας έτσι και την άθληση, επαγγελματική ή μη. Τόνισε πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη καθώς η θερμική θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πρωτόκολλο υπάρχει και το Εγχειρίδιο Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση Ποδοσφαιριστών/ιών. Στον εν λόγω εγχειρίδιο, κατηγοριοποιούνται, με βάση τις συστάσεις της FIFA, οι κίνδυνοι και οι πρακτικές ανάλογα με τις μετεωρολογικές μετρήσεις.

Ο ΠΑ.Σ.Π. δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα και γι’ αυτόν τον λόγο τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποίησε, όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, αρκετές συναντήσεις με αρμόδιους και αθλητικούς φορείς ώστε να γίνει κατορθωτή η εφαρμογή του.

Αυτό που παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τον ΠΑΣΠ, είναι η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου λόγω της κωλυσιεργίας του οργανισμού, παρότι το διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΑ το έχει εγκρίνει.

Όπως είπε, ο κ. Νεοφυτίδης, αναλογιζόμενοι την ευθύνη που έχει ο Σύνδεσμος έναντι των αθλητών αποφάσισαν να το δημοσιοποιήσουν ώστε να προλάβουν τυχόν ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Ο ΠΑ.Σ.Π. κάλεσε τους αθλητές και όλα τα μέλη του, ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες, επαγγελματίες ή μη, ενήλικους και ανήλικους, καθώς και τους κηδεμόνες και όλα τα αθλητικά σωματεία να έχουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες ως οδηγό το εν λόγω Πρωτόκολλο.


Σχετικά Άρθρα