ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτοβουλία για τερματισμό πώλησης καπνού στις νέες γενιές

24 Αυγούστου 2022, 16:43

images

Νέα Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) με τίτλο «Πρόσκληση για επίτευξη ενός περιβάλλοντος χωρίς καπνό και της πρώτης ευρωπαϊκής γενιάς χωρίς καπνό έως το 2030» αποφάσισε να καταχωρίσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας καλούν την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για να σώσει τις νέες γενιές από τον εθισμό στον καπνό, να δράσει κατά των σχετικών περιβαλλοντικών κινδύνων και κατά του καπνίσματος.

Ακόμη, ζητούν από την Επιτροπή να προτείνει νομικές πράξεις για τον τερματισμό της πώλησης προϊόντων καπνού και νικοτίνης σε πολίτες που γεννήθηκαν το 2010 και μετά.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία καλεί επίσης σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την επίτευξη ακτών και όχθες ποταμών χωρίς καπνό και αποτσίγαρα, τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου εθνικών πάρκων χωρίς καπνό και τα τσιγάρα, την επέκταση των υπαίθριων χώρων χωρίς ατμούς και την εξάλειψη της διαφήμισης καπνού και παρουσία σε οπτικοακουστικές παραγωγές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας εκφράζει μόνο τις απόψεις της ομάδας των διοργανωτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Επιτροπής.

Προστίθεται ότι μετά τη σημερινή εγγραφή, οι διοργανωτές έχουν έξι μήνες για να ανοίξουν τη συλλογή υπογραφών, και εάν μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών λάβει ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης εντός ενός έτους, από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, τότε η Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει.

Ακολούθως, η Επιτροπή θα μπορεί να αποφασίσει αν θα προωθήσει το αίτημα ή όχι και θα κληθεί να εξηγήσει το σκεπτικό της.

Σχετικά Άρθρα