ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτιά Κύπρου στις καισαρικές, στόχος η μείωση τα επόμενα χρόνια

20 Οκτωβρίου 2022, 16:23

images

Στη μείωση των καισαρικών τομών και την αύξηση των φυσιολογικών τοκετών στοχεύει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, καθώς η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό καισαρικών τομών στην Ευρώπη.

Το εν λόγω θέμα απασχόλησε την Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρία και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Πάζαρος μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση των καισαρικών τομών στην Κύπρο και η αύξηση των φυσιολογικών τοκετών.

Για να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να γίνει σωστή διαφώτιση ώστε να ενημερώνονται οι γυναίκες για την καισαρική, γιατί δεν παύει να είναι χειρουργική επέμβαση. Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να επενδύσουμε στις μαίες, καθώς έχουν άμεση επαφή με τις γυναίκες, και να τις καθοδηγούν με την προτροπή ότι δεν είναι και η καλύτερη επιλογή η καισαρική».

Επίσης, «θα πρέπει να επενδύσουμε και στους γυναικολόγους, ακόμη και να στείλουμε στο εξωτερικό για εκπαίδευση όσον αφορά την γέννηση με φυσιολογικό τοκετό», είπε.

Εξήγησε ακόμη ότι πολλές γυναίκες επιλέγουν την καισαρική γιατί νοιώθουν ότι είναι πιο ασφαλή από το φυσιολογικό τοκετό, λόγω φόβου, για αυτό θα πρέπει να εκπαιδευτούν κάποιοι γυναικολόγοι ειδικά της νέας γενιάς, για να καταλάβουν και οι γυναίκες ότι το να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό είναι ασφαλείς».

Σύμφωνα με τον κ. Πάζαρο, «πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε όλους, και στις γυναίκες και στους γιατρούς, και οικονομικό κίνητρο, δηλαδή να αυξηθεί το επίδομα στον φυσιολογικό τοκετό».

Όπως ανέφερε, «σε κάποια φάση οικονομικό κίνητρο είχαν μόνο οι καισαρικές. Θα πρέπει να βρούμε αυτές τις λύσεις στη βάση επιστημονικών δεδομένων, βέλτιστων ιατρικών πρακτικών και ιατρικών κατευθυντήριων γραμμών, σε συνεργασία με τους επιστήμονες».

«Είναι επιλογή των γυναικών να επιλέξουν την καισαρική, όμως θα πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες προς την κατευθυντήρια γραμμή του φυσιολογικού τοκετού, και ότι η καισαρική δεν παύει να είναι χειρουργική επέμβαση», πρόσθεσε.

Ο κ. Πάζαρος αναφέρθηκε επίσης στο ότι η Κύπρος βρίσκεται στο 56% σε γεννήσεις με καισαρική, ενώ δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 12-15%. Από αυτό το ποσοστό, το 40% ήταν από επιλογή των γυναικών να κάνουν καισαρική και το 15-17% έπρεπε να κάνουν καισαρική, είτε για διάσωση του εμβρύου ή των γυναικών.

Ακόμη, τα περισσότερα περιστατικά που αναφέρθηκαν το 2020 ήταν στην Πάφο με 63% και το 2019 στη Λάρνακα με 59%.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Χρύσανθος Σαββίδης, σε δήλωση του αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σημειώνει ότι η Κύπρος δυστυχώς κατέχει την παγκόσμια πρωτιά στις καισαρικές τομές με ποσοστό 70% έναντι της Διεθνής Βιβλιογραφίας, που κυμαίνεται στο 15%.

Προσθέτει ότι στις Σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό των καισαρικών τομών ανέρχεται στο 20%.

Ο κ. Σαββίδης υπογράμμισε ότι οι καισαρικές τομές στην Κύπρο, είναι αυξημένες για πολλούς λόγους, μερικοί εκ των οποίων είναι η δίδυμη κύηση αλλά και το γεγονός ότι η καισαρική τομή, αμείβεται περισσότερο έναντι του φυσιολογικού τοκετού.

Συνεπώς, «πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις επί του θέματος, ούτως ώστε ο αριθμός των καισαρικών τομών να μειωθεί και αυτό θα επιτευχθεί εάν γίνονται περισσότεροι έλεγχοι στους Μαιευτήρες-Γυναικολόγους και να γίνεται σωστή και ενδελεχής ενημέρωση των γυναικών για τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν με την επιλογή της καισαρικής τομής χωρίς αυτή να κρίνεται αναγκαία», είπε.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ο ΟΑΥ επιβάλλεται να επιβραβεύει τα νοσηλευτήρια που διενεργούν φυσιολογικούς τοκετούς και οι καισαρικές τομές θα πρέπει να γίνονται εάν και εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος, καθότι από τα ποσοστά διαφαίνεται ότι πολλές γυναίκες οδηγούνται σε καισαρική τομή χωρίς να υπάρχουν σημαντικοί λόγοι.

Σχετικά Άρθρα