ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προωθούν αλλαγές στα εξώδικα με χαλαρώσεις για ποδηλάτες

05 Οκτωβρίου 2023, 18:57

images

Αλλαγές στην νομοθεσία περί εξώδικου ρυθμίσεως αδικημάτων προβλέπουν προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή, οι οποίες επιφέρουν μεταξύ άλλων, χαλαρώσεις σε σχέση με τις υποχρεώσεις των οδηγών ποδηλάτων.

Με τρεις προτάσεις νόμου, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εισηγείται την τροποποίηση της νομοθεσίας περί εξώδικου ρυθμίσεως αδικημάτων, ώστε να διαγραφεί το αδίκημα της μη χρήσης προστατευτικού κράνους από ποδηλάτες, από τον σχετικό πίνακα του υφιστάμενου νόμου.

Εισηγείται παράλληλα, την τροποποίηση του περί ρύθμισης της διακίνησης ποδηλάτων και άλλων συσκευών προσωπικής κινητικότητας νόμου, έτσι ώστε να διαγραφούν από αυτόν οι πρόνοιες που αφορούν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους από ποδηλάτη ή από πρόσωπο που μεταφέρεται σε ειδικό κάθισμα ποδηλάτου ή από επιβάτη αυτού κατά τη διακίνησή τους με το ποδήλατο.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, επιτρέπει τη χρήση συσκευής προσωπικής κινητικότητας σε δρόμους στους οποίους βρίσκεται αναρτημένο σήμα τροχαίας το οποίο καθορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα στα πενήντα χιλιόμετρα ανά ώρα, αντί στα τριάντα χιλιόμετρα ανά ώρα, ως ισχύει σήμερα.

Αύξηση εξωδίκου για στάθμευση σε χώρο αναπήρων

Τροποποίηση του περί εξώδικου ρυθμίσεως αδικημάτων νόμου, εισηγείται και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, με πρόταση νόμου που ανεβάζει το πρόστιμο που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης ή και εγκατάλειψης οχήματος σε χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρίες, από μη δικαιούχα άτομα.

Η πρόταση προβλέπει αύξηση του ποσού από τα €300 στα €500 καθώς επίσης, ότι σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος, το άτομο θα υπόκειται σε δίωξη δυνάμει των προνοιών των περί μηχανοκίνητων οχημάτων και τροχαίας κινήσεως κανονισμών, οι οποίοι προβλέπουν ότι όποιος παραβιάζει τους εν λόγω κανονισμούς, είναι ένοχος αδικήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους ή/και σε χρηματική ποινή μέχρι €1.708.

Στην εισηγητική έκθεση σημειώνεται ότι η τροποποίηση κρίνεται αναγκαία για αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα για απρόσκοπτη διακίνηση των ατόμων με αναπηρία, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα κοινά, καθώς παρατηρείται έξαρση του φαινομένου στάθμευσης οχήματος σε χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρίες, από μη δικαιούχα άτομα.

Πληρωμή εξωδίκων με δόσεις

Πρόταση νόμου που τροποποιεί τον περί εξωδίκου ρυθμίσεως αδικημάτων, κατέθεσε και το ΕΛΑΜ, επιδιώκοντας την αλλαγή του νόμου ώστε ανάλογα με την αρχή που εκδίδει εξώδικο πρόστιμο, η πληρωμή του να γίνεται με δόσεις, στη βάση ημερομηνιών και ποσών που θα καθοριστούν εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του οφειλέτη.

Η πρόταση προβλέπει ότι το πρόσωπο που καταγγέλθηκε, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την καταβολή του εξώδικου προστίμου με δόσεις εντός της καθορισμένης προθεσμίας που προνοείται για την πληρωμή του.

Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, η αύξηση των ποινών σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την αύξηση του κόστους ζωής, έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό ατόμων να αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του.


Της Μαρίας Χαμπή

Σχετικά Άρθρα