ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προώθηση μητρικού θηλασμού στην Κύπρο

03 Οκτωβρίου 2022, 10:15

images

Με στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού για τα οφέλη του θηλασμού, ο μήνας Οκτώβριος αποτελεί το μήνα προώθησης του μητρικού θηλασμού στην Κύπρο, όπως ορίστηκε από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action).

Με το σύνθημα «Προάγουμε τον Θηλασμό: Εκπαιδευόμαστε και Υποστηρίζουμε!», το Υπουργείο Υγείας, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στοχεύει στην προώθηση και υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, ενισχύοντας τη γνώση και προωθώντας αυτό που είναι γνωστό ως «θερμή αλυσίδα υποστήριξης για τον θηλασμό».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, το κοινό θα έχει πρόσβαση σε ποικίλο ενημερωτικό υλικό για το θηλασμό σε διάφορες γλώσσες μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Υγείας (www.moh.gov.cy).

Ακόμη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μήνα Προώθησης Μητρικού Θηλασμού και προγραμματίζεται η υλοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, Επιστημονικούς Συλλόγους και ΜΚΟ με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας.

Το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα ενημέρωσης από ειδικούς στο θέμα του μητρικού θηλασμού μέσα από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ποια τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο μητρικός θηλασμός είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές φροντίδας και υγείας για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Οι ευεργετικές επιπτώσεις του μητρικού θηλασμού δεν περιορίζονται στα παιδιά, αλλά καλύπτουν επίσης θέματα προστασίας της υγείας της μητέρας και της ευημερίας της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα.

Ακόμη, η UNICEF θεωρεί πως ο μητρικός θηλασμός είναι δυνατό να μειώσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των βρεφών και των παιδιών, περισσότερο από κάθε άλλο υγειονομικό μέτρο, και υποστηρίζει ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο βρέφη κάθε έτος θα είχαν σωθεί αν θήλαζαν την 1η ώρα μετά τον τοκετό.

Συνεπώς, το μητρικό γάλα αποτελεί μοναδικό θησαυρό ζωής και υγείας και επιπλέον δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι προσφέρεται δωρεάν και έτοιμο προς χρήση ανά πάσα στιγμή.

Από την άλλη, παρόλο που ο θηλασμός αποτελεί μια φυσική διαδικασία, δεν είναι πάντα εύκολη και οι μητέρες χρειάζονται υποστήριξη τόσο για να ξεκινήσουν όσο και για να διατηρήσουν τον θηλασμό.

Υποστήριξη μητέρων για βελτίωση ποσοστών θηλασμού

Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι ξεκάθαρες «όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν, υπό την προϋπόθεση ότι υποστηρίζονται κατάλληλα από την οικογένεια, τις υπηρεσίες υγείας και την κοινωνία γενικότερα». Είναι προς όφελος της κοινωνίας ολόκληρης να ενισχυθεί η «θερμή αλυσίδα υποστήριξης για τον θηλασμό» ώστε να αναπτυχθούν όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για να υποστηρίζονται οι μητέρες να θηλάζουν σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμόδιων Διεθνών Οργανισμών και βάσει της Εθνικής Πολιτικής της χώρας μας ( https://www.moh.gov.cy/moh/moh.nsf/page78_gr/page78_gr?OpenDocument).

Σημειώνεται ότι η Εθνική Πολιτική Μητρικού Θηλασμού Κύπρου, βασίζεται στα 10 Βήματα Μητρικού Θηλασμού του ΠΟΥ και της UNICEF και συστήνει όπως οι μητέρες υποστηρίζονται για να ξεκινήσουν τον θηλασμό το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση, εντός της πρώτης ώρας μετά τον τοκετό και να λαμβάνουν πρακτική υποστήριξη για να μπορέσουν να εδραιώσουν τον θηλασμό και να διαχειριστούν τυχόν δυσκολίες.

Επίσης, ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός συνεχίζει έως και τον 6ο μήνα ζωής του βρέφους και μετά την ηλικία αυτή και την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, συνεχίζεται έως και τα 2 έτη ή και περισσότερο ανάλογα με την επιθυμία μητέρας και παιδιού.

Προστίθεται ότι η εξειδικευμένη συμβουλευτική θηλασμού, αποτελεί κλειδί για τη βελτίωση των ποσοστών θηλασμού. Η βελτίωση της πρόσβασης σε εξειδικευμένη συμβουλευτική για τον θηλασμό μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του θηλασμού και να προωθήσει τον αποκλειστικό θηλασμό, με οφέλη για τα μωρά, τις οικογένειες και τις οικονομίες.

Ακόμη, κάτω από τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία CΟVID-19, περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται η ανάγκη για προώθηση νέων καινοτόμων λύσεων και μεθόδων επικοινωνίας με τις θηλάζουσες, τους γονείς και το κοινό γενικότερα ούτως ώστε εύκολα και απλά να εξασφαλίζεται γνώση και εξειδικευμένη υποστήριξη θηλασμού.

Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας

Όπως αναφέρεται και στο φετινό σύνθημα του μήνα μητρικού θηλασμού, για την εφαρμογή όλων των πιο πάνω, βασικό στοιχείο επιτυχίας αποτελεί η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ώστε να είναι σε θέση να στηρίζουν και να υποστηρίζουν τη μητέρα και την οικογένεια.

Μετά από την πανδημία, φέτος η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού και το Υπουργείο Υγείας, προγραμματίζει εντός Οκτωβρίου την οργάνωση, δύο Εργαστηρίων για Επαγγελματίες Υγείας. Κύριο θέμα των εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας θα είναι η εφαρμογή των 10 Βημάτων Μητρικού Θηλασμού στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Φιλικά προς το Βρέφος Νοσοκομεία, καθώς επίσης η ενημέρωσή τους για μύθους και αλήθειες γύρω από τον θηλασμό και όσα θα πρέπει να γνωρίζουν για την αντιμετώπιση συχνών εμποδίων/προβλημάτων θηλασμού που αντιμετωπίζει μια θηλάζουσα.

Επιπλέον, είναι ουσιαστικής σημασίας και η ενίσχυση των γνώσεων της κοινωνίας γενικότερα και η δημιουργία θετικών στάσεων και συμπεριφορών για τη δημιουργία ενός «Φιλικού προς το Βρέφος Περιβάλλοντος» σε όλους τους χώρους όπου μητέρες και βρέφη ζουν, δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας προωθούν την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την αξία του θηλασμού από την παιδική ακόμα ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής όπως εξάλλου απαιτούν οι συστάσεις τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ.

Για αυτό, ολοκληρώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η ετοιμασία εκπαιδευτικού πακέτου Αγωγής Υγείας για παιδιά Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης το οποίο θα εφαρμόζεται από τη Σχολιατρική Υπηρεσία.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα