ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόταση για αντιμετώπιση διαταραχών από τυχερά παιχνίδια εντός ΓεΣΥ

21 Μαρτίου 2023, 10:30

images

Πρόταση για ενσωμάτωση υπηρεσιών διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των διαταραχών που προκύπτουν από την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ).

Η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (ΕΑΣ), Ιωάννα Φιάκκου, σε συνέντευξή της στη StockWatch, ανέφερε ότι η πρόταση της ΕΑΣ  κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας τον Ιανουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την κ. Φιάκκου, «το πρόγραμμα αφορά στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης επί του κινδύνου ή των διαταραχών συμπεριφοράς, σε σχέση με το στοίχημα και το τυχερό παιχνίδι μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν φροντίδα εντός του ΓεΣΥ.

Ακόμη, το πρόγραμμα εδράζεται και υπηρετεί τις θεμελιώδεις αρχές του ΓεΣΥ για καθολική, άμεση και απρόσκοπτη κάλυψη των πραγματικών αναγκών υγείας του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και τεκμηριώνεται, από δεδομένα επιστημονικών μελετών και διεθνούς βέλτιστης πρακτικής.

«Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα το αξιολογήσουν δεόντως, ούτως ώστε να θωρακίσουμε την κοινωνία από προβληματικές συμπεριφορές», σημείωσε.

Ασφάλεια παικτών και συνέπειες μη έγκαιρης διάγνωσης

Η κ. Φιάκκου υποδεικνύει ότι η συμβολή του στοιχηματισμού και των τυχερών παιχνιδιών στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας είναι καθοριστική.

«Για τη συνεχιζόμενη, όμως, βιωσιμότητα του κλάδου αυτού, βασικός οδηγός είναι η ασφάλεια και προστασία των παικτών και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, καθοριστικός πυλώνας της οποίας είναι η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και άμεσης, απρόσκοπτης και αστιγμάτιστης πρόσβασης στην κατάλληλη θεραπεία, για τα άτομα τα οποία καθίστανται ευάλωτα λόγω της ενασχόλησης τους με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια», αναφέρει.

Από την άλλη, η αδυναμία έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης έχει καταστροφικές συνέπειες για την ατομική και δημόσια υγεία, αλλά και αυξημένο οικονομικό κόστος για την Δημοκρατία, προσθέτει.

Ως εκ τούτου, δηλώνει ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες θεραπευτικής αντιμετώπισης της διαταραχής από την ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια μέσω των γενικών υπηρεσιών υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), συνιστά διεθνώς την επιλογή που διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ανταποκρισιμότητα στην ανάγκη.

Τέλος, η κ. Φιάκκου επισημαίνει ότι διαφυλάσσει τον σεβασμό στην προσωπικότητα του ατόμου και τη συμμετοχικότητα στη διαδικασία της θεραπείας, αλλά και τη βέλτιστη οικονομική αποδοτικότητα των υπηρεσιών του συστήματος υγείας. 

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα