ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσωπικό βίωμα κλινικής διατροφολόγου με διατροφικές διαταραχές

16 Φεβρουαρίου 2024, 05:29

images

Στο προσωπικό της βίωμα με το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών, αναφέρθηκε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η κλινική διατροφολόγος, Άντρια Αλκιβιάδους η οποία πλέον εργάζεται στο πρόγραμμα πρόληψης κατά των διατροφικών διαταραχών στο Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

Όπως ανέφερε η κ. Αλκιβιάδους, το πρόβλημα ξεκίνησε όταν σπούδαζε και πίστευε ότι αντιμετώπιζε θέμα οργανικής φύσεως.

«Περνούσα νευρική ανορεξία και δεν το αναγνώριζα. Έχασα τις φίλες μου, δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ στις σπουδές μου και επηρεάστηκε η σχέση με την οικογένειά μου. Δεν έτρωγα και δεν έβγαινα έξω. Ένιωσα απελπισία, αλλά είχα την οικογένειά μου και μπόρεσα να το ξεπεράσω. Μόνο ένας ειδικός στη Λεμεσό είχε καταλάβει τι είχα και μου έδωσε αγωγή για να αυξηθεί το βάρος», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, η νευρική ανορεξία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις διαταραχές ψυχικής υγείας και ως εκ τούτου είναι πρωταρχικής σημασίας, η ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν αποτελούν επιλογή ζωής οι διαταραχές

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, οι διατροφικές διαταραχές δεν αποτελούν επιλογή τρόπου ζωής αλλά πρόκειται για σοβαρές καταστάσεις ψυχικής υγείας με υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών και σωματικών, ψυχολογικών, γνωστικών και κοινωνικών επιπλοκών.

«Είναι αδιανόητο άτομα με διατροφική διαταραχή στην Κύπρο να πεθαίνουν λόγω ανεπάρκειας του συστήματος υγείας μας και είναι λυπηρό, οι άνθρωποι να πεθαίνουν από διατροφική διαταραχή επειδή αισθάνονται μόνοι, απελπισμένοι και αβοήθητοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε η κ. Αλκιβιάδους, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα άτομα με διατροφική διαταραχή είναι πιθανό να εισαχθούν σε γενικό νοσοκομείο όταν είναι ιατρικά ασταθείς και η φυσική τους υγεία είναι σε κίνδυνο καθώς τα εξειδικευμένα νοσοκομεία για διατροφικές διαταραχές δεν μπορούν να δέχονται ασθενείς που είναι ιατρικά ασταθείς.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, τα άτομα αυτά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν κρίση ψυχικής υγείας λόγω συννοσηρότητας κάποιας ψυχικής διαταραχής. «Εάν συμβαίνει αυτό, οι ασθενείς χρειάζονται, τόσο ιατρική, όσο και αξιολόγηση ψυχικής υγείας», τόνισε.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ψυχολόγο, οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να παρουσιάσουν προκλήσεις όσον αφορά την αναγνώριση και τη διάγνωσή τους λόγω του ότι οι ιατροί έχουν περιορισμένη εκπαίδευση και εξειδίκευση στον τομέα.

«Ως εκ τούτου, απαιτείται οι κλινικοί γιατροί να έχουν καθοδήγηση σχετικά με το πότε πρέπει να εισαχθεί ένας ασθενής με νευρική ανορεξία ή βουλιμία», επεσήμανε.

Απαιτείται συνεπής προσέγγιση

Όπως τόνισε, η αποτελεσματική διαχείριση των ασθενών με νευρική ανορεξία κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, απαιτεί μια συνεπή προσέγγιση από όλα τα μέλη της πολυεπαγγελματικής ομάδας που εμπλέκονται στη φροντίδα.

Η καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία «θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχή απώλεια βάρους, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές στη σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένου και θανάτου», υπέδειξε.

Παράλληλα, όπως σημείωσε η κ. Αλκιβιάδους, τα άτομα με διατροφικές διαταραχές έχουν υψηλό ποσοστό συννοσηρότητας κατάθλιψης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς, επομένως, οι κίνδυνοι αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

«Το NHS England έχει υποστηρίξει πάνω από 700.000 παιδιά και νέους με θέματα ψυχικής υγείας φέτος και επίσης σημείωσε αύξηση 47% στους νέους που υποβάλλονται σε θεραπεία (2022-2023) για διατροφικές διαταραχές σε σύγκριση με το 2019/20 (11.809 το 2022/23 έναντι 8.034 το 2019/20). Η παιδική ηλικία και η εφηβεία χαρακτηρίζονται από συνεχή ανάπτυξη για την οποία απαιτείται επαρκής και καλά ισορροπημένη διατροφή», τόνισε.

Ως εκ τούτου,  πρόσθεσε, είναι ζωτικής σημασίας τα παιδιά και οι νέοι με διατροφικές διαταραχές, οι οικογένειές τους και οι φροντιστές τους, να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε αποτελεσματική βοήθεια.

Η υψηλής ποιότητα φροντίδας βασισμένη σε στοιχεία και η υποστήριξη το συντομότερο δυνατό, μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά ανάρρωσης, να οδηγήσει σε λιγότερες υποτροπές και να μειώσει την ανάγκη για εισαγωγές σε εσωτερικούς ασθενείς και να βελτιώσει τα αποτελέσματα.

Η κ. Αλκιβιάδους παρουσίασε επίσης τις προσεγγίσεις που ακολουθούνται από το σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου.

1) Ειδική υποστηρικτική κλινική διαχείριση που περιλαμβάνει συνομιλία με έναν θεραπευτή που θα βοηθήσει τους ασθενείς να κατανοήσουν τη διατροφική διαταραχή, τυχόν προβλήματα που προκαλεί και τι πρέπει να κάνουν για αυτά. Το άτομο μαθαίνει για τη διατροφή και πώς οι διατροφικές του συνήθειες προκαλούν τα συμπτώματά του.

2) MANTRA: Θεραπεία νευρικής ανορεξίας για ενήλικες. Περιλαμβάνει συνομιλία με έναν θεραπευτή προκειμένου να κατανοήσουν τη διατροφική διαταραχή και τις επιπτώσεις της.

3) CBT (γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία) και θεραπεία με επίκεντρο την οικογένεια.

Αύξηση 62% στα περιστατικά διατροφικών διαταραχών 

Όπως αναφέρθηκε χθες στη βουλή από την εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Νίκη Ιεροδιακόνου από το 2019 υπάρχει αύξηση των περιστατικών αυξήθηκες κατά 62%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, εισήχθησαν για νοσηλεία δέκα άτομα ενώ για την ίδια περσινή χρονική περίοδο, ο αριθμός των ατόμων που εισήχθησαν για νοσηλεία ήταν πέντε.

Παράλληλα, η Δρ. Ιεροδιακόνου ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί Αd Hoc επιτροπή η οποία έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για ετοιμασία της εθνικής στρατηγικής για τις διατροφικές διαταραχές.

Σε υπόμνημα που απέστειλε στα μέλη της επιτροπής υγείας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές αναφέρει ότι το διαρκώς επιδεινούμενο ψυχιατρικό πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών, χρήζει άμεσης και δραστικής διαχείρισης και αντιμετώπισης από τις Κρατικές Ιατρικές Υπηρεσίες.

Στο υπόμνημα υπογραμμίζεται η άμεση ανάγκη για διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής που θα περιλαμβάνει πολιτικές και οργανωτικές παρεμβάσεις με ενιαίο συντονισμό, καθώς και διαρκή διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος προτείνει τη συστηματική ενημέρωση και πληροφόρηση των παιδιών, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των Προσωπικών γιατρών και του κοινού με έμφαση στους γονείς.

Την ίδια ώρα, προτείνουν τη δημιουργία Γραμμής Επικοινωνίας, τηλεφωνικής ή και άλλης, όπου να καταφεύγουν τα άτομα αυτά που βρίσκονται πολλές φορές σε πλήρη άγνοια, απόγνωση και αδιέξοδη αναζήτηση, ώστε να βρίσκουν την αναγκαία στήριξη και καθοδήγηση.

Όπως αναφέρουν, η αποστολή στο εξωτερικό των σοβαρών περιστατικών πρέπει να γίνεται μέσα στο πλαίσιο καθορισμένης κρατικής πολιτικής και όχι ευκαιριακά και επιλεκτικά, όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα.

Τέλος, ο σύνδεσμος αναφέρει ότι τα ενήλικα άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές βρίσκονται κυριολεκτικά «στο έλεος του Θεού» γεγονός που, όπως σημειώνουν, καταδεικνύει ότι και στον τομέα αυτό υπάρχει οπισθοδρόμηση και χειροτέρευση αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης.

«Επείγει η δημιουργία πτέρυγας όπου μπορούν να στεγάζονται/νοσηλεύονται ενήλικα άτομα, περιλαμβάνοντας ομάδα από επαγγελματιών υγείας όπως, Ψυχολόγος, Ψυχίατρος, Νοσηλευτικό προσωπικό, Κλινικό Διαιτολόγο και άλλους επαγγελματίες υγείας με Εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές», καταλήγουν.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα