ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόστιμα €16 χιλ. σε δύο εταιρείες για ασφάλεια στην εργασία

21 Δεκεμβρίου 2023, 15:24

images

Πρόστιμα συνολικού ύψους €16 χιλ. επέβαλε το επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας σε δύο εταιρείες για θέματα ασφάλειας στην εργασία.

Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο €8,000  στην εταιρεία H.M. INSTALLATIONS LTD, που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, με εργασίες αντικατάστασης διαφημιστικών πανό σε πινακίδες για παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον τραυματισμό εργοδοτούμενού της.

Συγκεκριμένα η παράβαση αφορούσε:

Παράλειψη παροχής ασφαλούς μεθόδου εργασίας, δηλαδή να καθορίσει τη  θέση που έπρεπε να τοποθετηθεί/εγκατασταθεί τηλεσκοπικό ανυψωτικό μηχάνημα ώστε να είναι σε ασφαλή απόσταση από τις εναέριες γραμμές μέσης τάσης (11000 Volts) της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), με αποτέλεσμα το τηλεσκοπικό ανυψωτικό μηχάνημα να έρθει σε επαφή με τα καλώδια μέσης τάσης (11000 Volts) και εργοδοτούμενός της, που βρισκόταν μαζί με άλλους εργοδοτούμενους και εκτελούσε εργασία μέσα στον κλωβό του ανυψωτικού μηχανήματος, να υποστεί ηλεκτροπληξία και να τραυματιστεί. 

 Παράλληλα, το δικαστήριο καταδίκασε την εταιρεία CH. GIANNAKI TRADING LTD, που δραστηριοποιείται με εργασίες λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών ενοικίασης ανυψωτικών μηχανημάτων σε συνολικό πρόστιμο €8,000 παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον τραυματισμό εργοδοτούμενου άλλης εταιρείας: 

Η περίπτωση αυτή αφορούσε παράλειψη παροχής των κατάλληλων πληροφοριών, οδηγιών και επιτήρησης σε εργοδοτούμενό της και χειριστή τηλεσκοπικού ανυψωτικού μηχανήματος για την τοποθέτηση/εγκατάσταση ανυψωτικού μηχανήματος σε ασφαλή απόσταση από τις εναέριες γραμμές μέσης τάσης (11000 Volts) της ΑΗΞ.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών αντικατάστασης διαφημιστικού πανό σε μεταλλική πινακίδα από εργοδοτούμενα πρόσωπα άλλης εταιρείας, με αποτέλεσμα το ανυψωτικό μηχάνημα να έρθει σε επαφή με τις εναέριες γραμμές και εργοδοτούμενο πρόσωπο άλλης εταιρείας, που βρισκόταν στον μεταλλικό κλωβό του ανυψωτικού μηχανήματος, να υποστεί ηλεκτροπληξία και να τραυματιστεί. 

Επίσης, το Δικαστήριο καταδίκασε δύο φυσικά πρόσωπα σε πρόστιμο €500, έκαστο, για παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων και των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών.

Σχετικά Άρθρα